GOTEBORG - Bram Som heeft een moeilijke Nederlandse atletiekdag in Göteborg nog enigszins gered. De specialist van de 800 meter mag in Zweden gaan strijden om Europees goud. Hij liep vrijdag in de halve finale ogenschijnlijk eenvoudig naar de laatste acht. "Je moet een race goed lezen", zei hij over zijn succesvolle optreden.

De vijfde dag van de Europese titelstrijd was niet die van Nederland. Jacqueline Poelman (32) lukte het op haar laatste EK niet in het geweld van de sprinters de finale van de 200 meter te halen, Karin Ruckstuhl kwam niet door de kwalificatie van het verspringen en bij de hordenlopers bleef Marcel van der Westen verrassend buiten de beste zestien van Europa.

Van der Westen was in de series 's ochtends eenhonderdste te langzaam en baalde ontzettend. Zijn trainingsmaat Gregory Sedoc, die dit seizoen amper een fatsoenlijke wedstrijd liep en pas op het laatste moment de eis voor Göteborg haalde, kwalificeerde zich wel voor de volgende ronde en was de koning te rijk.

Vroemen

De grootste domper was de aftocht van de zieke Simon Vroemen, die door een voedselvergiftiging de finale op de 3000 meter steeple miste. Som maakte het 's avonds allemaal een beetje goed door zijn visitekaartje voor de finale van zondag af te geven.

Achter de Fransman Florent Lacasse eindigde hij na een tactisch goed gelopen race als tweede. "Misschien ben ik fysiek nog dezelfde als vier jaar geleden, maar ik heb wel een stuk meer ervaring dan destijds. Je moet een race kunnen lezen en het goede moment kunnen kiezen", zei hij, nadat hij in de aanvangsfase achterin was verzeild. Een ronde voor het einde herstelde hij dat. "Ik schrok niet. Je moet ook niet aanzetten na 200 meter."

Zondag krijgt hij stevige concurrentie. Gekeken naar de tijden van dit seizoen zou de Let Milkevics zijn belangrijkste tegenstander in de strijd om de goud moeten zijn. "Bijna niemand durft hier in dit toernooi het tempo te maken. Het zal wel een tactische race worden. Ik hoef het initiatief niet te nemen, maar ik kan ook hard lopen. We moeten er nog maar een boom over opzetten, kijken wat het beste is. Ik ga in elk geval geen mosselen eten, maar wel lekker naar een restaurant", wees Som nog even op de tegenvaller van Vroemen. "Ik ben nergens bang voor."