ZEIST - Stoïcijns als altijd las Marco van Basten vrijdagmiddag in Zeist zijn selectie voor. De spelersgroep voor de oefeninterland tegen Ierland bevatte achttien namen, maar die van Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel ontbraken.

Het duo hoeft voorlopig ook niet meer op een uitnodiging voor het Nederlands elftal te rekenen. De bondscoach saneert al sinds zijn aanstelling en steeds meer 'grote' namen merken dat hij daarbij niet naar reputaties kijkt. Naast Van Nistelrooy en Van Bommel behoren ook Davids, Kluivert, Makaay en Seedorf niet tot de favoriete voetballers van Van Basten.

Hij verklaarde de mutaties vrijdagmiddag onomwonden en zonder zichtbare emotie. 's Lands belangrijkste voetbaltrainer vindt andere spelers op dit moment beter. Zo viel bij Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar wel een invitatie op de mat en krijgt AZ-speler Stijn Schaars een kans zich op het middenveld van Oranje te bewijzen. Samen met De Jong, Landzaat, Sneijder en Van der Vaart.

Gronden

Van Basten zei dat hij de keuze voor de wederom vernieuwde selectie - ook Emanuelson is opgeroepen - puur heeft gemaakt op voetbaltechnische gronden. Van Nistelrooy en Van Bommel zijn slechts om die reden uit de gratie. "Ik wil met andere spelers verder omdat ik in hen meer vertrouwen heb. De voetballers die wij hebben geselecteerd vinden we op dit moment beter."

Van Basten deed de deur voor het afgevallen tweetal nog niet helemaal op slot, maar gooide met zijn uitleg de sleutel al een flink eind weg. Daar kwam bij dat zijn verklaring over de verwijdering van de spelers soms haperde. Van Basten wilde geen expliciete uitleg geven waarom het tweetal niet meer bij Oranje zit. Hij haalde aan dat 'anderen' op hem een betere indruk hebben gemaakt. Dat is vreemd omdat de meeste clubs nog geen officiële wedstrijd hebben gespeeld.

Verwijdering

Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Duitsland werd al een verwijdering zichtbaar tussen Van Basten en Van Nistelrooy. In de laatste wedstrijd van het toernooi - in de achtste finale tegen Portugal - kreeg de spits geen basisplaats. Van Basten vertelde dat de pers eerder dan de spits, waarna de bondscoach voor de hele selectie zijn excuses aanbood.

Met Van Bommel heeft de keuzeheer al langer een dispuut. Ook in de aanloop naar het WK zat de middenvelder van Barcelona langdurig niet bij de selectie. Uiteindelijk kreeg hij toch een plaats in de spelersgroep, omdat hij zich bij de Spaanse club goed verbeterde.

Volgens Van Basten spelen die zaken uit het verleden geen rol. "Ik selecteer puur op voetbalkwaliteiten."

Misdaan

Van Basten: "Laat ik vooropstellen van Van Nistelrooy me niets heeft misdaan, maar het is natuurlijk wel een duidelijke keuze. Dat ik ze definitief niet meer oproep is te veel van het goede en te hard gesteld. Ik zeg nooit nooit. Maar de kans is heel klein."

Van Basten kwam in zijn evaluatie van het afgelopen WK tot de conclusie dat Oranje fysieke kracht mist op het middenveld. In de huidige selectie is die component afwezig, terwijl hij in Van Bommel, Davids en Seedorf wel spelers heeft die dat aspect kunnen compenseren.

"Het is moeilijk om die jongens tevoorschijn te toveren", aldus de coach. "Maar het is duidelijk dat andere landen die verder kwamen op het WK dat soort spelers wel had. Wij kiezen echter in de eerste plaats voor voetbal. Al blijven we wel zoeken."

Fysieke kracht

Omdat spelers met fysieke kracht niet voorhanden zijn liet Van Basten Huntelaar, Emanuelson en Schaars doorstromen uit het Jong Oranje dat in juni Europees kampioen werd. Verder heeft hij geput uit de WK-selectie. Nigel de Jong was in de aanloop naar dat toernooi geblesseerd, maar is nu weer van de partij.

In vergelijking met de selectie voor het wereldkampioenschap zijn Cocu (gestopt), Van Bronckhorst en Boulahrouz (beiden geschorst voor eerste kwalificatieduel) niet opgeroepen. Stekelenburg, Kromkamp, Babel en Maduro zijn afgevallen.

Selectie

Doel: Van der Sar, Timmer
Verdediging: Ooijer, Mathijsen, Heitinga, Emanuelson, De Cler en Jaliens.
Middenveld: Landzaat, Sneijder, Van der Vaart, De Jong en Schaars.
Aanval: Huntelaar, Robben, Van Persie, Kuyt en Vennegoor of Hesselink.