DEN HAAG - Anni Friesinger is de vrolijke variant van Gunda Niemann. Friesinger legt het vrouwenschaatsen momenteel volledig haar wil op en staat er zelf het meeste van versteld. Na haar zege vrijdag bij de wereldbekerwedstrijd in Den Haag op de drie kilometer, schaatste ze zaterdag met overmacht naar de overwinning op de vijf kilometer.

De 7.15,30 betekende haar tweede baanrecord op de Uithof. Friesingers wil om te winnen komt overeen met die Niemann, die momenteel door een zwangerschap de wereldbekerwedstrijden als tv-commentatrice volgt. Alleen gebeurt alles bij de wereldbekerleidster een stuk meer ontspannen.

Friesinger gokt straks in februari op vier afstanden bij de Olympische Spelen. Naast de 1500 (dit seizoen al twee keer wereldbekerwinst), 3000 meter (dit seizoen al drie WB-zeges) en de 5000 meter wil ze in Salt Lake City ook de 1000 meter naar haar hand zetten. Voor de laatste afstand moet ze zich binnenkort bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary plaatsen. Misschien een beetje veel van het goede? "Nee", denkt ze zelf.

Overmacht

Friesinger stond zaterdag versteld van haar overmacht. In de mist op de semi-binnenbaan in Den Haag versloeg ze in een rechtstreeks duel haar landgenote Claudia Pechstein. Het lijkt erop dat Pechstein, door de afwezigheid van Niemann in Salt Lake, met de Amerikaansen, Japansen en Nederlandsen alleen maar strijdt om olympisch zilver of brons.

Tussendoor doet Friesinger ook nog even het Europees kampioenschap allround in Erfurt. Het is in Duitsland, dus ze gaat wel begin januari. "Alleen is het geen hoofddoel voor mij. Mijn tweede piek moet in februari volgen. Daarna is het WK allround in Heerenveen nog een doel", stelde ze glimlachend en ontspannen vast. Dat was bij haar heersende landgenote Niemann in het verleden wel anders.

/DOSSIERSchaatsen