AMSTERDAM - Maria Sjarapova heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de JPMorgan Chase Open. De Russische nummer één van de plaatsingslijst was donderdag in Los Angeles te sterk voor de als vijftiende geplaatste Française Marion Bartoli: 6-1, 6-2. Ook de Servische Ana Ivanovic (10) bereikte de laatste acht. Zij versloeg de als zesde geplaatste Duitse Anna-Lena Grönefeld: 6-1, 6-4.

Sjarapova was blij dat ze in de hitte van Californië amper een uur nodig had voor het bereiken van de volgende ronde. "Waarom zou ik er langer over doen dan nodig is", vroeg de 19-jarige nummer vier van de wereld zich af. "Ik heb veel in Florida getraind. Ik ken de hitte, maar of ik er van houd? Niet per definitie."

Sjarapova neemt het in de kwartfinale op tegen landgenote Dinara Safina, die als vijfde is geplaatst. Ivanovic komt op haar beurt ook uit tegen een landgenote, Jelena Jankovic. Serena Williams stuit in een Amerikaans onderonsje op Meghann Shaughnessy. Ten slotte ontmoet de Russin Elena Dementieva de Amerikaanse Bethanie Mattek.

Justine Henin

Justine Henin-Hardenne doet niet mee aan de strijd om de Rogers Cup, die vanaf maandag plaatsvindt in het Canadese Montreal. De 24-jarige Belgische tennisster kampt met een knieblessure. De nummer drie van de wereld kwam vorige maand voor het laatst in actie. Toen verloor Henin in de finale van Wimbledon van de Française Amélie Mauresmo.

Henin-Hardenne baalde van haar afzegging voor het toernooi in Canada. "Ik ben echt teleurgesteld dat ik mij moet terugtrekken", zei de Waalse, "maar helaas is mijn knie niet volledig hersteld en heeft de arts verteld dat ik de komende dagen rust nodig heb."

Eerder zegden Mauresmo en de Amerikaanse Venus Williams af voor het toernooi in Montreal met respectievelijk een schouder- en een polsblessure. Henin-Hardenne wordt vervangen door de Chinese Peng Shuai.