GOTEBORG - Gert-Jan Liefers staat bij de Europese atletiekkampioenschappen in de finale van de 5000 meter. De atleet uit Apeldoorn plaatste zich donderdagavond eenvoudig door in de eerste van twee series naar de tweede plaats (13.49,73) te lopen.

De eerste vijf plaatsten zich rechtstreeks voor de eindstrijd. Aan de 5000 meter in Göteborg deden donderdagavond in totaal maar twintig atleten mee. Vijftien van hen mogen zondag de finale lopen.

Het is voor het eerst op een groot kampioenschap dat Liefers op de 5000 meter uitkomt. In het verleden koos hij voor de 1500 meter. Dit seizoen heeft hij de overstap gemaakt naar de langere afstand.

In Göteborg verschenen donderdagavond slechts negentien atleten, ondergebracht in twee series, aan de start van de 5000 meter. Er hadden zich 21 lopers gemeld. Twee meldden zich af.

Tevreden

Liefers toonde zich tevreden over zijn eerste optreden. Het had hem niet uitgemaakt als de series waren geschrapt, gezien het beperkte deelnemersveld. Hij zag er wel een voordeel in dat er donderdag toch gelopen moest worden. "De Spanjaard Higuero liep woensdagavond nog de finale van de 1500 meter. Als de serie op de 5000 was geschrapt, had hij een paar dagen gehad om te herstellen.

Nu heeft hij nog een extra vijf kilometer in de benen." Higuero had brons op de 1500 meter. Ook hij kwalificeerde zich voor de eindstrijd.

Poelman

Sprintster Jacqueline Poelman (32) heeft zich bij de Europese kampioenschappen verzekerd van een startplaats in de halve finale van de 200 meter. Ze eindigde donderdagavond in haar serie als tweede in 23,35 seconden. Een plaats bij de eerste drie volstond om verder te gaan. De halve finale in Göteborg is vrijdag.