GOTEBORG - Guus Hoogmoed heeft zich op de EK atletiek als enige Nederlandse sprinter geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. Hoogmoed liep woensdagavond in zijn serie naar de vierde plaats in 20,76 seconden. De vierde plaats was voldoende om donderdagavond weer in actie te mogen komen.

Caimin Douglas had naar eigen zeggen de slechtste dag uit zijn loopbaan. Hij bleef tijdens de tweede ronde in zijn serie op de zesde plaats steken (21,18). Ook de jonge Patrick van Luijk redde het in de tweede ronde niet. Hij eindigde als zesde in zijn serie (21,46).

Hoogmoed was blij met zijn plaats in de halve eindstrijd. "Prima voor baan een. Ik heb nog tijd genoeg om me zenuwachtig te maken", keek hij vooruit naar het optreden op donderdag.

Helemaal niets

"Het was helemaal niets, man", stamelde Douglas hij na zijn race. "Ik heb er geen verklaring voor, ben fit, heb nergens last van maar kreeg gewoon geen spanning op mijn benen. Uitgerekend op de dag dat het moet, kan ik niets."

Van Luijk was ook niet tevreden: "Eigenlijk ging alles mis, maar ik heb hier veel geleerd", zei de neo-senior.

Pennings

De rol van Wilbert Pennings in de finale van het hoogspringen is al vroeg uitgespeeld. De Brabander miste woensdagavond drie keer op een hoogte van 2,24 meter. Pennings was zonder fout over 2,15 en 2,20 gegaan.

De Goirlenaar was al blij dat hij deel uitmaakte van de dertien springers in de eindstrijd. De laatste jaren was hij veel geblesseerd. Zijn kwalificatie voor de finale in Göteborg noemde hij een opsteker voor zijn loopbaan.

Sprintkoningin

De Belgische Kim Gevaert heeft zich woensdagavond tot sprintkoningin van de Europese kampioenschappen gekroond. De 28-jarige Belgische won de 100 meter op een afgetekende manier in 11,06 seconden. Gevaert was vier jaar geleden in München zowel op de 100 en 200 meter de op een na beste.

De tweevoudig Europees kampioene indoor op de 60 meter maakte in alle races op de 100 meter in Zweden duidelijk dat ze niemand in haar nabijheid duldde. De Russische Jekaterina Grigorijeva eindigde in 11,22 als tweede. Brons was voor de Russische Chabarova (ook 11,22).

Wanhoopssprong

Met een wanhoopspoging in de zesde beurt veroverde de Russische Tatjana Lebedeva in Göteborg het Europees goud bij het hinkstapspringen. Lebedeva, al in het bezit van olympisch goud, zilver en brons, kwam woensdag pas in haar laatste sprong tot een acceptabele afstand van 15,15 meter. Ze passeerde de Griekse Devetzi, die in haar eerste poging tot 15,05 was gekomen en de hele wedstrijd aan de titel rook.

Ze moest nu genoegen nemen met zilver. De Russin Piatich pakte het brons met 15,02.

Ottey

Aan het EK-avontuur van Merlene Ottey is woensdagavond in Göteborg een einde gekomen. De 46-jarige sprintster, in 1995 in Göteborg in hetzelfde stadion wereldkampioene op de 200 meter, kwam in haar halve finale van de 100 meter niet verder dan de vijfde plaats.

Ottey liep 11,44 seconden. De eerste vier gingen door naar de eindstrijd.

1500 meter

Mehdi Baala heeft zijn Europese titel op de 1500 meter geprolongeerd. De Franse hardloper deklasseerde woensdag in het atletiekstadion van Göteborg de concurrentie in de finale.

Baala sloeg in de slotronde een gat en finishte in een tijd 3.39,02. De Oekraïener Hesjko eindigde als tweede in 3.39,50 en de Spanjaard Higuero werd derde in 3.39,62.