KOPENHAGEN - In de voorlopig vergeefse zoektocht naar vorm en wedstrijdritme deed Ajax woensdagavond een onaangename ontdekking. De Amsterdammers zijn nog lang niet zo ver als het fysiek sterke maar kwalitatief matige FC Kopenhagen. Het was dan ook een wonder dat de club dankzij twee treffers van wie anders dan Klaas-Jan Huntelaar alsnog ontsnapte: 1-2.

Ook in het nieuwe seizoen gaat de topschutter voorlopig gewoon verder waarmee hij het vorige seizoen afsloot: scoren. Slechts twee mogelijkheden kreeg de aanvaller, die door bondscoach Marco van Basten voor het WK werd gepasseerd. Hij schonk Ajax twee doelpunten en de overwinning.

Tevreden

Huntelaar kreeg na afloop alle aandacht. "We spelen eindelijk weer een echte wedstrijd en ik scoor tweemaal. Daar ben ik best tevreden over. We mogen het over twee weken thuis niet meer weggeven. Ajax moet naar de Champions League."

Huntelaar was nog niet helemaal tevreden. "Eerlijk is eerlijk, we hebben niet goed gespeeld. Dit moet allemaal nog veel beter. Natuurlijk vind ik het leuk dat ik twee kansen krijg en twee keer scoor. Ik moet echter ook nog groeien. Ik moet zorgen dat ik beter in het spel wordt betrokken."

Perspectief

Meer dan het vertoonde spel verschaft de uitslag Ajax een uitstekend perspectief op plaatsing voor het hoofdtoernooi van de lucratieve Champions League. Een beter ingespeeld Ajax moet FC Kopenhagen over twee weken voor eigen publiek definitief kunnen elimineren.

Ten Cate

Henk ten Cate verliet als een dolgelukkige trainer het slecht bespeelbare speelveld van FC Kopenhagen. "Het was misschien niet goed maar na een gewonnen Europese uitwedstrijd hoor je mij echt niet klagen", jubelde hij na de gelukkige zege. "Dit kan mij niet vaak genoeg gebeuren."

Ten Cate noemde enkele oorzaken voor het slechte optreden van zijn ploeg in het eerste uur. "Behalve Jaap Stam speelden we achterin af en toe niet slim genoeg. Je kan niet alle duels winnen, maar je kan wel voorkomen dat de tegenstander een duel wint.

Maduro

Ajax verloor de soms heftige strijd op het middenveld. Hedwiges Maduro is nog geen schim van de speler die alweer twee jaar geleden als groot talent in een razendsnel tempo doorbrak bij het Nederlands elftal. Als middelste middenvelder leed hij net als tijdens de gehele voorbereiding op het seizoen veel te veel balverlies.

Het mindere spel van Maduro kwam voor trainer Henk ten Cate niet als een verrassing. De oefenmeester drong afgelopen week nog aan op de komst van een extra middenvelder. Zeker nu Roger nog niet helemaal is hersteld van een teenbreuk heeft Ten Cate weinig alternatieven voor Maduro. Technisch directeur Martin van Geel blijft vooralsnog van mening dat Ajax uitgewinkeld is.

Opvallend was het matige spel van Gabri tegen de fysiek sterke Denen. Juist van de gelouterde Spanjaard mocht een antwoord op het krachtvoetbal van de tegenstander worden verwacht. Wesley Sneijder, de derde middenvelder, onderscheidde zich vooral met het nemen van slechte vrije trappen en hoekschoppen.

Stam

Behalve aan doelpuntenmaker Huntelaar was het ook aan Jaap Stam te danken dat Ajax overeind bleef. De van AC Milan overgekomen routinier verloor bijna geen duel en heerste behalve op het veld ook in de lucht. Ajax kwam nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval. Het was dan ook een klein wonder dat de Amsterdammers in de 38e minuut toch op voorsprong kwamen.

Omarmd

Huntelaar werd omarmd door de boomlange voorstopper Brede Hangeland. Het hinderde de topschutter niet om de onverdiende openingstreffer te maken: 0-1. Ajax kon de voorsprong niet tot de rust vasthouden. John Heitinga, die als rechtsback de voorkeur kreeg boven George Ogararu, maakte een overtreding op Jesper Gronkjaer. Hangeland kopte op aangeven van aanvoerder Tobias Linderoth raak: 1-1.

Gronkjaer speelde tegen zijn oude club op de linkerflank een uitstekende wedstrijd. Dat kon niet worden gezegd van Kenneth Perez, de Deen die bij Ajax als linksbuiten speelde. Niet Markus Rosenberg maar de snellere Ryan Babel loste de van AZ overgekomen aanvaller af. Babel, die dit seizoen hoopt op meer speeltijd dan het vorige, kon terugkijken op een sterke invalbeurt.

FC Kopenhagen bleef de betere ploeg en kreeg via Linderoth (paal) en Michael Silberbauer uitstekende mogelijkheden op de tweede treffer. Wie anders dan Huntelaar legde de Denen na goed voorbereidend werk van Heitinga en Rosenberg alsnog het zwijgen op: 1-2.

Doeltreffende club

Strale Solbakken noemde Ajax een hele doeltreffende club. "Twee of misschien drie kansen", stamelde de oefenmeester van FC Kopenhagen. "En toch twee treffers. Dat is pas kwaliteit. Wat dat betreft is Ajax een topploeg. Hier moeten wij van leren. Over twee weken wordt het heel moeilijk voor ons.".