GLASGOW - Glasgow Rangers heeft Fernando Ricksen voor een jaar verhuurd aan Zenit Sint Petersburg. De voormalig Nederlands international keert daarmee terug naar Dick Advocaat, de tegenwoordig in Rusland actieve trainer die hem eerder van AZ naar Schotland haalde.

Ricksen moest weg bij Rangers wegens herhaald wangedrag.

Na een incident in een vliegtuig op weg naar een trainingskamp in Zuid-Afrika werd de verdediger recentelijk door trainer Paul le Guen uit de selectie gezet. Ricksen nam vervolgens zelf de stap zich te melden in een Londense afkickkliniek, wegens zijn alcoholprobleem. "Mijn gedrag is onacceptabel", zei hij.

"Het was ook niet de eerste keer dat het met mij misging", gaf Ricksen verder toe. "Ik moet inzien dat het zo niet verder kan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met de juiste hulp snel kan terugkeren." Na een periode in de Sporting Chance Clinic hervatte Ricksen in eerste instantie nog wel de training bij de Rangers.

AZ

In 2000 kocht Advocaat namens Glasgow Rangers Ricksen van AZ, voor zo'n 6 miljoen euro. Ricksen gold destijds als een talent. Hij speelde ook enkele interlands.

Advocaat heeft toegezegd als tegenprestatie waarschijnlijk op 23 augustus met Zenit een oefenduel op Ibrox Stadium te komen spelen. Ricksen moet nog wel een medische keuring ondergaan.