KARLSRUHE - De Duitse wielerveteraan Jens Voigt vierde woensdag de grootste zege in zijn lange loopbaan. De renner van het Deense CSC schreef de Ronde van Duitsland op zijn naam. Zijn riante koppositie in het algemeen klassement kwam in de vlakke slotetappe naar Karslruhe niet meer in gevaar. De Australiër Graeme Brown van Rabobank greep de laatste dagzege.

De 34-jarige Voigt heerste als een vorst in de achtdaagse Ronde van Duitsland, die deel uitmaakt van de ProTour. Hij won drie etappes, waaronder een bergetappe en een tijdrit. Op zondag veroverde hij de gele trui en stond deze niet meer af. Zijn naaste belager, de Amerikaan Levi Leipheimer, had een achterstand van 1 minuut en 38 seconden.

Beloning

Voigt mocht al niet klagen over zijn prestaties dit seizoen, ondanks een schouderoperatie in december. Hij kon weliswaar in het voorjaar niet uitblinken, maar was in de Ronde van Italië al goed genoeg om zijn kopman Ivan Basso aan de eindzege te helpen. In de Ronde van Frankrijk volgde de beloning met winst in de lange etappe naar Montélimar.

In de ronde door zijn eigen land stak Voigt echter in de vorm van zijn leven, getuige de soevereine manier waarop hij drie etappes won. "Ik fietste op de golf van enthousiasme van de toeschouwers", jubelde een dolgelukkige Voigt in finishplaats Karlsruhe.

De Nederlandse deelnemers braken geen potten in Duitsland. Gerben Löwik van Rabobank eindigde als beste op de twaalfde plaats. Zijn ploeggenoot Thomas Dekker werd veertiende. De achtste etappe van Bad Krozingen naar Karlsruhe over 172 kilometer eindigde in een massasprint. Brown versloeg op de meet de Duitse routinier Erik Zabel en de Italiaan Danilo Napolitano.