ALKMAAR - Louis van Gaal wil op het wereldkampioenschap voetbal van 2010 in Zuid-Afrika actief zijn als bondscoach. Dat maakte de huidige trainer van AZ woensdag duidelijk.

Het contract van Van Gaal bij de Alkmaarse eredivisieclub loopt nog twee seizoenen door tot 2008. "Daarna wil ik iets anders gaan doen", aldus de oud-trainer van Ajax, FC Barcelona en Oranje. "Een van de dingen die ik nog niet heb bereikt is als bondscoach aanwezig zijn op een WK. Dat wil ik nog steeds dolgraag. 2010 zou een mooie gelegenheid zijn."

Van Gaal bevestigde dat hij op de achtergrond al voorzichtig bezig is om de opties op een rij te zetten. "Ik ben in het verleden al een aantal keren gevraagd door verschillende landen. Die interesse is er nog steeds. Het nadeel is nu alleen dat ik pas over twee jaar beschikbaar ben. Een oplossing is om tot die tijd iemand anders op mijn plek te zetten. Daarna kan ik het overnemen."

Meedoen op een WK is voor Van Gaal niet genoeg. "Ik ga alleen aan de slag bij een land waar ik iets mee kan. Bondscoach van Trinidad en Tobago zal ik bijvoorbeeld nooit worden. Met bepaalde Afrikaanse landen zie ik daarentegen wel mogelijkheden om goed te presteren." Van Gaals periode als bondscoach van Oranje verliep weinig florissant. Hij slaagde er niet in zich met het Nederlands elftal te plaatsen voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan.

Linkerspits

AZ wil zich voor komend seizoen nog versterken met een linkerspits. "Alle posities in het elftal zijn bezet, behalve links voorin", aldus technisch directeur Marcel Brands maandag. De Alkmaarders zijn bezig met de 20-jarige Egyptenaar Shika Bala. Brands: "Hij is uitgenodigd voor een proefperiode, maar schijnt nu in dienst te moeten. We hebben ook andere spelers op het oog."