RIJSWIJK - Co Adriaanse is woensdag opgestapt bij FC Porto. De Nederlandse trainer heeft per direct al zijn taken neergelegd wegens een vertrouwensbreuk met het bestuur van de Portugese club. Volgens Adriaanse leidde die breuk tot een onwerkbare situatie. Ook zijn Nederlandse assistent Jan Olde Riekerink, techniektrainer Chris Kronshorst en keeperstrainer Wil Coort nemen ontslag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De betrokken maakten hun beslissing woensdag bekend in een summiere persverklaring. De betrokkenen wilden geen van allen reageren op het nieuws. Het is onduidelijk waarom Adriaanse is gebotst met het bestuur.

Succes

Adriaanse stapte vorige zomer na een succesvolle periode bij AZ over naar de Portugese club en was direct in zijn eerste jaar succesvol. Hij werd - voor het eest in zijn loopbaan - landskampioen en won bovendien de nationale beker. De afgelopen weken was hij met Porto in Nederland. De club deed ondermeer mee aan het Amsterdam toernooi.

Op dat toernooi gaf Adriaanse geen blijk van een verslechterde verhouding met de bestuurders van de club, waar hij in beeld was gekomen door zijn goede resultaten met AZ. Bij die club bereikte hij twee jaar op rij Europees voetbal. Eerder was hij al succesvol geweest met Willem II. Met bescheiden middelen haalde hij bij de Brabantse club de Champions League.

Na drie seizoenen AZ wilde hij weg uit Alkmaar. Adriaanse zegt zelf dat zijn houdbaarheid als coach maximaal drie seizoenen bedraagt. Al halverwege zijn laatste jaar maakte hij zijn beslissing om te vertrekken kenbaar.

Kras

Het afscheid van Porto - waar hij naar eigen zeggen door het winnen van prijzen eindelijk een topcoach werd - is een tweede diepe kras op de trainersziel van de Amsterdammer. Eerder ontsloeg Ajax hem, waarna hij een jaar zonder club bleef. Pas nadat AZ technisch-directeur Martin van Geel (nu Ajax) had overgenomen van Willem II, kwam Adriaanse in beeld bij de Noord-Hollanders. Ook in Tilburg had het succesvolle duo samengewerkt.

Vorig seizoen maakten twee Nederlandse coaches de overstap naar de Portugese competitie. Naast Adriaanse tekende ook Ronald Koeman een contract in het Zuid-Europese land. Koeman verliet Benfica na het eerste seizoen om bij PSV aan de slag te gaan als hoofdcoach.