DEN HAAG - Vijftien supporters van PSV zijn op 13 augustus vorig jaar in Almelo ten onrechte aangehouden en vastgezet. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald in een hoger beroep, dat de burgemeester van Almelo had ingesteld.

De Eindhovenaren zaten voorafgaand aan het duel Heracles-PSV op terrassen in het centrum van Almelo. Uit vrees voor wanorde werden ze opgepakt. De noodverordening die de burgemeester daarvoor gebruikte, was kort daarvoor ingesteld. Zij was niet aan de fans bekendgemaakt en was daarom formeel ongeldig, beargumenteerde de hoogste bestuursrechter woensdag.

Schadevergoeding

De burgemeester haalde voor de tweede keer bakzeil. Eerder stelde de rechtbank in Almelo hem in het ongelijk. De supporters kunnen nu definitief een schadevergoeding van 95 euro tegemoet zien.

De supportersvereniging van PSV die de rechtszaken voerde, reageerde woensdag met instemming. Voorzitter Ger van Os herhaalde wel dat de vrees voor wanorde ongegrond was. Hij noemde het bovendien wrang dat zijn leden indirect opdraaien voor de hoog opgelopen advocaatkosten.