GOTEBORG - Caimin Douglas, Guus Hoogmoed en Patrick van Luijk hebben zich bij de EK atletiek in Göteborg verzekerd van een plaats in de tweede ronde van de 200 meter. Alledrie komen ze woensdagavond opnieuw in actie.

Douglas en Hoogmoed plaatsten zich rechtstreeks voor de volgende ronde. Van Luijk moest wachten of zijn tijd als nummer vijf van de derde serie (21,05 seconden) voldoende was om bij beste acht verliezers te behoren. Dat bleek het geval.

De eerste vier van elke serie gingen automatisch verder. Douglas eindigde in zijn race als vierde (20,97) en Hoogmoed bleef in de vijfde serie keurig in het spoor van Europees kampioen Obikwelu (100 m) om als derde te eindigen in 20,93.

Vroeg

Douglas en Hoogmoed hebben in Göteborg ingezet op een finaleplaats. Douglas opende woensdagochtend moeizaam. "Het ging niet zo lekker, maar ik ben geen ochtendmens. Daarnaast was baan twee wat aan de krappe kant", zei de nationale kampioen op de 100 meter over zijn optreden. Hoogmoed maakte een betere indruk. Toch was de Amsterdammer zenuwachtig. "Dit is een opwarmertje, maar daarin kan van alles fout gaan. Ik was zenuwachtig, maar ben blij dat we alledrie verder zijn."

Voor Rianna Galiart was haar korte optreden op de EK een leerzame ervaring. De neo-senior (20) haakte in de kwalificatie van het polsstokhoogspringen af bij 4,15 meter. Dat was veel te weinig voor een plaats bij de beste twaalf voor de finale. "De wedstrijd was op zich wel aardig. Voor mij een leerzame ervaring. In Nederland ben ik altijd de laatste die begint, nu moest ik als eerste de baan op", gaf ze haar positie in het internationale veld keurig aan.

Galiart begon met twee missers op de aanvangshoogte 3,80, maar ging uiteindelijk in haar derde poging over de lat. De 4,00 nam ze in één keer. Daarna was het over.