GOTEBORG - Simon Vroemen heeft zich tijdens de Europese atletiekkampioenschappen simpel geplaatst voor de finale van de 3000 meter steeple.

De houder van het Europees record, vier jaar geleden in München goed voor zilver op de EK, won woensdagochtend zijn serie overtuigend in 8.29,62. De eerste vier plaatsten zich in Göteborg rechtstreeks voor de finale van vrijdag.

Vroemen is geen liefhebber van vroege races en was zeker niet blij dat zijn serie was vervroegd van kwart over twaalf naar even na tienen. "Je moet om half zeven op. Je slaapt onrustig, alsof je een vroege vlucht moet halen", zei hij na zijn race, die hij beëindigde met de benen onder de schrammen.

"Het was niet zo'n fijne race. Veel duwen en trekken." Van de val van de Fransman Le Dauphin in de waterbak ondervond hij als enige geen hinder. "Ik liep ernaast. De rest had er last van. Ik lag meteen twintig meter voor. Ik wilde niet teveel energie verspillen, maar vond het ook wel goed zo."

Vroemen keek later nog even naar de tweede serie, waar de Spaanse titelverdediger Jimenez en de Fransman Tahri ook met overmacht de finale bereikten. "Zij liepen wel heel gemakkelijk", constateerde ook de Nederlander. Jimenez beroofde Vroemen vier jaar geleden op het laatste moment van het goud. "Ik hoop vrijdag in de slotronde betere benen te hebben dan vandaag", keek de titelkandidaat vooruit. "Een medaille wordt moeilijk zat. Het wordt een open race."