DEN HAAG - Politie en justitie hebben geen aanwijzingen gevonden dat er fraude is gepleegd in het betaald voetbal. Dat heeft hoofdofficier van justitie in Den Haag Han Moraal dinsdag gezegd.

In een oriënterend vooronderzoek is volgens hem geen enkel bewijs gevonden dat spelers zouden zijn omgekocht. Ook werden er geen aanwijzingen gevonden dat voetballers zijn benaderd om wedstrijden te beïnvloeden of dat zij andere spelers daarvoor hebben benaderd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op grond van deze onderzoeksresultaten besloten niemand te vervolgen. De betrokkenen zijn hierover inmiddels ingelicht.

ADO Den Haag

Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte in januari van een ex-vriendin van een voetballer van ADO Den Haag over de vermeende omkooppraktijken. Ook de redactie van het weekblad Voetbal International had aan de politie gemeld dat het beschikte over informatie dat er mogelijk sprake was van omkoping in het betaald voetbal.

Politie en justitie begonnen daarna met het oriënterend vooronderzoek. Vijftien rechercheurs hebben de afgelopen maanden het gedrag van een aantal spelers rond wedstrijden van de voetbalclubs RBC en ADO in het seizoen 2004-2005 onderzocht.

Hierbij werden aanvankelijk vier personen als verdachte ondervraagd en nog negen andere mensen als getuige. Ze kwamen voornamelijk uit de wereld van het betaald voetbal. Moraal: "Uiteindelijk hebben we geen enkele aanwijzing gevonden waarmee hard gemaakt kan worden dat er sprake is geweest van illegale praktijken in het betaald voetbal."

ADO Den Haag is verheugd over de resultaten van het onderzoek naar vermeende fraude in het betaald voetbal. "Dit resultaat is een goede zaak voor de club, de betrokkenen en het voetbal in het algemeen", aldus een woordvoerder van de Haagse vereniging.

"Toen ons een aantal maanden geleden de berichten bereikten over deze zaak, hebben wij pro-actief justitie op de hoogte gesteld om daarmee alle discretie te betrachten. Het is daarom betreurenswaardig dat door verschillende media in verschillende publicaties de club en een aantal spelers zijn geschaad."

Afgetapt

Moraal liet weten dat zowel van de verdachten als van een aantal getuigen hun telefoons enige tijd zijn afgetapt. Tegen de verdachten heeft ook een financieel onderzoek gelopen. Zij hebben daarna uitleg moeten geven over een aantal financiële transacties.

Verder heeft het onderzoeksteam fragmenten van voetbalwedstrijden aan de verdachten en getuigen voorgelegd. Deze inspanningen hebben het OM er uiteindelijk van overtuigd dat er in deze zaak juist geen aanwijzingen zijn voor omkoping.

Voetbal International

Moraal betreurt de vroegtijdige publicatie over de vermeende omkoping in Voetbal International. "Hierdoor is de goede naam van een aantal spelers en clubs in diskrediet gebracht, zonder dat daar enige grond voor was", benadrukt hij. "Het OM heeft daarom geweigerd namen van de in het onderzoek betrokken clubs of spelers te noemen of te bevestigen. Omdat er geen strafbare gedragingen zijn geconstateerd, wordt dat ook nu niet gedaan."

De publiciteit is ook nadelig voor het onderzoek geweest, meent de hoofdofficier. Doordat veel informatie vroegtijdig op straat lag, beschikten de verdachten en getuigen over relevante gegevens nog voordat ze werden verhoord. Het was mogelijk geweest dat ze hun verhalen op elkaar zouden afstemmen. Het OM constateert overigens dat er geen aanwijzingen zijn dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

Keurig

"Het is flauw om ons de zwarte piet te geven nu er niets is gevonden. Ons verhaal was een keurig journalistiek verhaal waarin iedereen aan het woord is gelaten," aldus hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International.

Volgens Derksen heeft zijn blad zorgvuldig gehandeld. "We hebben ook nooit beweerd dat er sprake zou zijn van omkoping. Justitie en wij hadden dezelfde bron en die hebben we aan het woord gelaten. We waren ook niet de eerste die in deze zaak publiceerden. De Telegraaf had de primeur en een verslaggever van het AD zat ook achter het nieuws aan."

Derksen noemt de woorden van Moraal "de wereld op zijn kop". "We hebben heel zorgvuldig gehandeld, daar heb ik persoonlijk op toegezien. Justitie heeft nu onderzoek gedaan en ze hebben niets gevonden. Dan zal er dus ook wel niets aan de hand zijn."

ADO

ADO Den Haag reageerde verheugd over de resultaten van het onderzoek. "Dit is een goede zaak voor de club, de betrokkenen en het voetbal in het algemeen", aldus een woordvoerder van de Haagse vereniging.

"Toen ons een aantal maanden geleden de berichten bereikten over deze zaak, hebben wij pro-actief justitie op de hoogte gesteld om daarmee alle discretie te betrachten. Het is daarom betreurenswaardig dat door verschillende media in verschillende publicaties de club en een aantal spelers zijn geschaad."

Kessler

De voetbalbond KNVB was uiteraard content met het bericht van het OM. Directeur betaald voetbal Henk Kesler: "We zijn blij dat het Nederlands voetbal niet is geconfronteerd met een omkoopschandaal. Ik heb niet eens een gevoel van opluchting, want ik kon het me nauwelijks voorstellen. We zijn bij de KNVB tevreden dat die oorspronkelijke gedachtengang nu is bevestigd door de resultaten uit het onderzoek."

De KNVB baseerde zich op de cultuur in het Nederlandse voetbal en het gebrek aan bewijs voor een schandaal. "We hebben nooit aanwijzingen gehad", aldus Kesler. "Niet door het waarschuwingssysteem van de Toto en niet via andere wegen. Als er iets gaande zou zijn geweest hadden we daar toch iets vanaf moeten weten. Dat was niet het geval. Dan moest het wel meevallen."

"Gelukkig is dat nu ook zo. Dat is goed voor het Nederlandse voetbal."