ZURICH - De wereldwielerunie UCI wil naar aanleiding van de recente dopingschandalen het professionele wielercircuit via een grootscheeps onderzoek doorlichten. Voorzitter Pat McQuaid van de UCI kondigde woensdag een dergelijke enquete aan in een interview met een Zwitsers tijdschrift.

"We willen op deze manier de oorzaken van deze ziekte vinden", zei de bestuurder over de dopingproblemen. Volgens McQuaid wordt het onderzoek grondig uitgevoerd: "Alle elementen worden erbij betrokken, bij voorbeeld de structuur van de ploegen, de indeling van de wielerkalender, de lengte van de koersen en het aantal rustdagen."

Landis

Rondom de afgelopen Ronde van Frankrijk werd de wielerwereld meermaals geconfronteerd met dopingaffaires. De topfavorieten Ullrich en Basso mochten niet starten en Tourwinnaar Floyd Landis werd binnen een week na afloop betrapt op een teveel aan testosteron.

McQuaid reageerde ontzet op de zaak-Landis, vooral omdat hij ervan uitging dat de renners die in de Tour mochten starten, 'schoon' waren. De UCI roept bij het onderzoek de hulp in van tal van specialisten.

Vergeving

De uitkomsten van het onderzoek leiden mogelijk tot nieuw beleid. De reglementen en werkwijze van de UCI zijn vanaf 2008 aanpasbaar, stelt McQuaid. "Voor de UCI is de tijd van gemakkelijke excuses of vergeving voorbij. Het is nu echt een oorlog tegen doping."