ROTTERDAM - Feyenoord verloor dinsdagavond met 1-0 van Chelsea, maar dat was wellicht vooraf ingecalculeerd. De Rotterdammers bleven in de Kuip echter redelijk overeind tegen de Engelse landskampioen en dat zal het hondstrouwe publiek de hoop geven op een succesvol seizoen. Er had zelfs een gelijkspel ingezeten als een vrije trap van Van Hooijdonk in de laatste minuut niet op de paal uiteen was gespat.

Het duel tegen Chelsea stond voor een groot deel in het teken van de terugkeer van Salomon Kalou in de Kuip. De Ivoriaan groeide de afgelopen jaren uit tot een van de publiekslievelingen in Rotterdam-Zuid en de fans waren dat niet vergeten. Tien minuten voor het duel startte, kreeg de aanvaller bij zijn officiële afscheid een staande ovatie van de aanwezige supporters.

Met Kalou vertrok afgelopen zomer de helft van het succesvolle duo K2, dat de jonge spits samen met Dirk Kuijt vormde. Het is nog altijd onzeker of Kuijt ook dit jaar nog in Rotterdam speelt.

Topclub

Trainer Erwin Koeman hoopt dat hij de spits kan overtuigen van een langer verblijf bij Feyenoord. De realiteit is echter dat de international graag naar een Europese topclub wil en ook zal gaan als zo'n vereniging de gevraagde transferprijs wil betalen.

Het is de vraag of de Rotterdammers het mogelijke verlies van Kuijt kunnen opvangen. Feyenoord heeft op dit moment geen vervanger voor de spits in de eigen selectie en zal op het laatste moment de spelermarkt opmoeten om ergens een aanvaller te kopen.

Sterker

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werd wel duidelijk dat Feyenoord afgelopen zomer in de breedte sterker is geworden. De ploeg van Erwin Koeman speelde dinsdagavond tegen Chelsea met andere spelers dan twee dagen eerder tegen Middlesbrough en bleef opnieuw aardig overeind. Feyenoord won van Middlesbrough (2-0) en maakte ook tegen Chelsea een gemotiveerde indruk.

Koeman veranderde zijn elftal ten opzichte van zondag op liefst zes plaatsen, maar dat ging niet zichtbaar ten koste van de kwaliteit. Feyenoord was in de eerste helft gelijkwaardig aan Chelsea. In de tweede helft viel al snel de 1-0 (goal Lampard), maar ook daarna bleven de Rotterdammers overeind.

Kwaliteit

Het is de vraag of Feyenoord in de race om het kampioenschap genoeg kwaliteit heeft om ploegen als PSV, Ajax en wellicht ook AZ voor te blijven. Koeman kent de kracht van zijn team en predikt - geheel indachtig de Rotterdamse mentaliteit - werklust. Hij kocht afgelopen zomer bedachtzaam in en haalde Huijsegems, Timmer, Kolkka, De Ceulaer en Lucius naar Rotterdam. Spelers die stuk voor stuk de bereidheid hebben om arbeid te leveren.

Om de selectie te complementeren wil Koeman graag nog een verdedigende middenvelder. De keus is inmiddels gevallen op de Oekraïner Anatoli Timoesjoek. De speler is al rond met Feyenoord, dat er tot op heden echter niet in slaagde een akkoord met zijn club Sjachtar Donetsk te bereiken.

Zonder die gewenste versterking kon Feyenoord zich voor eigen publiek redelijk meten met de Engelse landskampioen. Als Van Hooijdonk in de laatste minuut iets beter had gemikt was het zelfs nog 1-1 geworden. De paal voorkwam nog meer optimisme voor Feyenoord.