GOTEBORG - Meerkampster Karin Ruckstuhl heeft voor Nederland met zilver de eerste medaille binnengehaald tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Göteborg. Ruckstuhl (25) verdedigde dinsdagavond op de afsluitende 800 meter van de zevenkamp haar medaillekansen met verve.

Ze finishte als tweede achter de Duitse Lilli Schwarzkopf en maakte voldoende tijd goed om de Duitse Jennifer Oeser van de tweede plaats te verdringen. Naast het zilver tekende Ruckstuhl met 6423 punten voor een Nederlands record. Dat was in haar bezit met 6318 punten.

Het is voor het eerst sinds 1986 dat Nederland bij de vrouwen een medaille op de Europese atletiekkampioenschappen outdoor behaalt. De laatste was sprintster Nelli Cooman, die in dat jaar in Stuttgart brons won op de 100 meter.

Klüft

De Europese titel was dinsdagavond voor titelverdedigster Carolina Klüft. De Zweedse, ook wereld- en olympische kampioene, had na zeven onderdelen een straatlengte voorsprong op de rest. Ze won met 6740punten. Brons was voor Schwarzkopf met 6420 punten, drie minder dan Ruckstuhl.

"Ik ben de beste van de rest en dat is hartstikke leuk", was de eerste reactie van Ruckstuhl, die in maart ook al zilver won op de vijfkamp bij de WK indoor in Moskou. "Ik raakte na het speerwerpen niet in paniek. Op de 800 meter heb ik alles gegeven; ik wilde er alles aan gedaan hebben om een medaille te pakken".