GOTEBORG - Karin Ruckstuhl kan Nederland dinsdagavond aan de eerste medaille helpen bij de Europese atletiekkampioenschappen in Göteborg. De Nederlandse zevenkampster bleef op het nippertje overeind tijdens het zesde onderdeel, het speerwerpen. In haar laatste poging noteerde de nationale recordhoudster 39,54 meter, terwijl haar beste poging daarvoor slechts 34,56 meter was.

Ruckstuhl, zichtbaar opgelucht, behield haar derde plaats in het tussenklassement. Aan de leiding gaat de onaantastbare Zweedse Carolina Klüft met 5847 punten. De Duitser Jennifer Oeser steeg door een worp van 48,52 meter naar de tweede plaats met 5493 punten. Ruckstuhl heeft er als nummer drie zes minder.

De Nederlandse heeft op de afsluitende 800 meter nog zware concurrentie van de Duitse Lilli Schwarzkopf, die door een speerworp van ruim 51 meter van de achtste naar de vierde plaats oprukte. Schwarzkopf heeft 5482 punten. Nummer vijf Natalja Dobrinska uit de Oekraïne heeft 5471 punten, nummer zes Lioedmila Blonska staat op 5458.