ZEIST - De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) bestudeert met verhoogde interesse het veiligheidssysteem bij de Olympische Spelen in Salt Lake City in februari 2002.

Bij dat evenement maakt het organisatiecomité voor de eerste keer gebruik van een gezichtsherkeningssysteem, FaceTrac genoemd. Daarmee kunnen bij de toeganspoort zeer snel duizenden toeschouwers worden geïdentificeerd.

De Amerikaanse vinding maakt het mogelijk geregistreerde terroristen, criminelen, hooligans en andere verdachte personen uit de toestromende menigte te halen. Ook lieden met een stadionverbod kunnen worden geweerd. Eventuele vermommingen halen bij de scan niets uit.

"Ook voor mij is het een nieuwe toepassing", liet een woordvoerder van de KNVB weten. "Als het bij de winterspelen goed werkt, zullen wij zeker nadere informatie opvragen. De meeste clubs in Nederland hebben natuurlijk in hun nieuwe stadions al vele tonnen geïnvesteerd in het eigen veiligheidscircuit. Maar als deze uitvinding het betaalde voetbal aanzienlijk veiliger kan maken, moeten we deze gezichtsscan mogelijk toevoegen aan het toegangssysteem."