GELSENKIRCHEN - Ook in de zevende interland onder Dick Advocaat is het Nederlands elftal ongeslagen gebleven. Met de winst tegen vice-wereldkampioen Duitsland (1-3) sloot Oranje het rampjaar toch in stijl af. Op het WK ontbrak de ploeg. Inmiddels zijn er veel positieve dingen gebeurd met het team.

Advocaat gaf de spelers sinds zijn komst in februari meteen het vertrouwen, ondanks de mislukte WK-kwalificatie. Hij gelooft heilig in hun kwaliteiten. Daarbij speelde ook een rol dat er geen opvolgers klaar stonden. Dat geeft wel te denken. De gemiddelde leeftijd van de basisploeg tegen Duitsland was 28,7 jaar. Van de jonge garde diende slechts Van der Vaart zich aan.

Mede gezien de 4-1 nederlaag een dag eerder tegen Jong Duitsland moet voorlopig niet worden gerekend op doorstroming vanuit het Olympisch elftal. Tot nu toe beschaamden de spelers van het Nederlands elftal het vertrouwen van de coach echter geen moment. Zij beseffen maar al te goed dat de laatste kans op internationaal succes het EK in Portugal is, in 2004.

Advocaat

"We tellen weer mee in Europa!", straalde de coach. Geflatteerd noemde hij de zege wel, want zo goed speelde Oranje niet. Het was een typisch Duitse zege. "Maar wij komen van heel ver. Er was veel ellende en gezeur na het missen van het WK, inmiddels is er goede hoop bij ons allemaal dat we naar Portugal gaan."

Advocaat blijkt de geschikte bondscoach voor Nederland. Hij gaf Oranje nieuw élan, zorgde voor duidelijkheid in de speelwijze (4-4-2), in vergelijking met Van Gaal hanteert hij niet zo'n strenge aanpak en bovenal: de ploeg boekt goede resultaten onder Advocaat. Ook tegen Duitsland viel bovendien de gedrevenheid op bij de spelers.

Vechten

Vriendschappelijk was de wedstrijd zeker niet. "Wij hebben er echt voor gevochten", aldus Frank de Boer. "Daar werd aan getwijfeld, maar we hebben ons intussen wel gerehabiliteerd."

De wedstrijd tegen Duitsland was de zevende onder leiding van Advocaat, althans in diens tweede periode als bondscoach. Het was ook de zwaarste opponent tot nu toe. De Duitse coach Rudi Völler vergeleek Nederland maar meteen met Frankrijk en Brazilië, zonder zijn eigen ploeg tekort te doen. "Nu blijkt maar weer dat het niets zegt over Nederland dat het er niet bij was op het WK, zoals voor ons niet meer telt dat we vice-wereldkampioen zijn."

Kluivert

Aantrekkelijk was de wedstrijd bij vlagen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en wilden niet verliezen. Oranje kon het goede spel tegen Oostenrijk geen vervolg geven, daarvoor speelden te veel spelers onder hun niveau. De trefzekerheid van de spitsen gaven de doorslag. Kluivert opende de score na een vrije trap van Davids.

Daarna ontstond er grote verwarring. Kluivert kreeg de goal op zijn naam, maar het leek veel op een eigen doelpunt van verdediger Rehmer. Het was Kluivert 36e goal als soldaat van Oranje in zijn e interland en daarmee passeerde hij Faas Wilkes op de ranglijst, die 35 keer scoorde in 38 duels. Het record staat nog steeds op naam van Bergkamp (37).

Bobic

Duitsland kwam in de 34e minuut langszij via een kopbal van Bobic. De tweede helft speelde Oranje, volgens afspraak met Louis van Gaal, zonder de Barcelona-internationals Frank de Boer, Cocu en Kluivert. Na de goal van Hasselbaink werd de wedstrijd levendiger, met kansen over en weer. Een andere spits maakte Oranjes derde goal, Van Nistelrooy, die als bankzitter begon.

Advocaat: "Qua kwaliteiten tellen we zeker mee in Europa, maar die kwaliteiten waren er al voordat ik begon. Daarom heb ik ook niets gewijzigd. De klasse van onze spitsen gaf de doorslag. Je ziet ze vaak niet, maar ze hebben altijd hun beslissende momenten."

De conclusie is dat Nederland met perspectief het jaar afsloot. Alles kan weer anders zijn als Oranje op 29 maart niet wint van Tsjechië.