ZWOLLE - Een paar maanden eerder dan gepland heeft wielrenner Erik Dekker zijn actieve loopbaan beëindigd. De renner van de Rabobankploeg maakte dat maandag zelf bekend in Zwolle. Dekker viel in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk, die val heeft naar zijn zeggen grote impact gehad.

Dekker speldt nog twee keer een startnummer op: dinsdag bij een criterium in Emmen en op 4 november bij een wedstrijd op Curacao.

Dekker gaat bij de Raboploeg verder als ploegleider. "De eerste weken en maanden ga ik meelopen en -kijken om me voor te bereiden op volgend jaar. Daardoor hoop ik volgend jaar beter te kunnen functioneren. Dat is mooi, maar het nadeel blijft groter dan het voordeel."

Spirit

Dekker merkte na een paar dagen dat hij niet meer de "spirit" kon opbrengen om te knokken voor een rentree in het peloton. "Ik wilde de strijd niet meer aan. Ik was bang om te vallen, had niet meer de motivatie. Ik had ervoor kunnen kiezen om achteraan te gaan rijden in het peloton, maar dat was ook niks geweest. Dat zou ik ook niet hebben verdiend na al die jaren."

Dekker was prof sinds september 1992 en reed al sinds 1996 voor de Raboploeg. Daarvoor fietste hij voor Buckler, Wordperfect en Novell. Dekker won vier Touretappes, was Nederlands kampioen (tijdrijden en op de weg) en won klassiekers als de Amstel Gold Race, de Clasica San Sebastian en Parijs-Tours. Hij was bovendien de enige Nederlander die ooit de wereldbeker won (2001).

ProTour-team

Sinds begin dit seizoen was bekend dat Dekker aan zijn laatste jaargang als renner begon. In 2007 zou hij Joop Zoetemelk opvolgen als een van de ploegleiders van Rabo. Directeur Theo de Rooy van de Raboploeg kondigde maandag aan dat de 35-jarige Drent volgend seizoen vooral met de renners van het ProTour-team aan de slag gaat, maar Dekker zal ook regelmatig met de opleidingsploeg van ploegleider Nico Verhoeven werken.

Als renner behaalde Dekker zijn laatste officiële overwinning op 14 juni in de tijdrit van de Ster Elektrotoer. Zijn topjaren waren 2000 en 2001, met respectievelijk veertien en twaalf overwinningen.

Dekker won in 2000 onder meer drie Tourritten en de Clasica San Sebastian. Een jaar later won hij de Amstel Gold Race, een etappe in de Tour, de wereldbeker en werd hij uitgeroepen tot sportman van het jaar in Nederland.

Topper

Nu Erik Dekker heeft besloten te stoppen, "verliest" Nederland één van de beste Nederlandse wielrenners uit de geschiedenis. Dat vindt Erik Breukink, ploegleider van de Raboploeg. "Erik heeft de afgelopen tien jaar met Michael Boogerd het gezicht van het Nederlandse wielrennen bepaald."

Breukink is blij dat hij de 35-jarige Drent voor de ploeg behoudt. "Erik gaat nu meteen meelopen met de ploegleiders, vanaf volgend jaar is hij één van de vier ploegleiders."

Theo de Rooy, directeur van de Rabo wielerploegen, is eveneens verheugd over de toekomstplannen van Dekker. "Op de fiets had hij niets meer te winnen. We verliezen nu een topwielrenner, maar voor het wielrennen behouden we een zeer waardevolle persoon met heel veel ervaring."