BRUSSEL - Het Internationaal Olympisch Comité meldde woensdag het overlijden van Prince Alexandre de Merode, lid van het IOC sinds 1964. De Belg werd 68 jaar.

Hij was vooral bekend als voorzitter van de Medische Commissie van het IOC. Hij genoot een reputatie als bestrijder van doping in de topsport. De Merode was tweemaal een termijn van vier jaar vice-voorzitter van het IOC (1986-90 en 1994-98). Hij maakte in ook deel uit van de commissie die hervormingen doorvoerde na het omkopingsschandaal Salt Lake City. De Merode werd tijdens de regeerperiode van de Spanjaard Juan Antonio Samaranch de op een na machtigste IOC'er genoemd.

IOC-voorzitter Jacques Rogge, op werkbezoek in Havana, verklaarde: "De olympische beweging heeft een uitzonderlijk man verloren. Hij was een humanist in dienst van de sport. Door zijn charisma en overtuigingen was de Prince de Merode een fervent verdediger van de olympische waarden.

Hij was een van de pioniers in de strijd tegen doping door in 1967 de medische commissie van het IOC op te zetten. Hij bleef daar meer dan dertig jaar voorzitter van.

Prince Alexandre de Merode werd in 1934 in Itterbeek bij Brussel geboren. De aristocraat begon een lange loopbaan als sportbestuurder als voorzitter van de Belgische Raad voor Lichamelijke Opvoeding en Sport. Hij ging daarna de Belgische Antidoping Commissie voorzitten en trad toe tot het bestuur van het Belgisch Olympisch Comité en promoveerde hij naar het IOC in 1964.

De Merode heeft altijd te vuur en te zwaard het dopingbeleid van het IOC verdedigd. Hij was tegen elke vorm van doping, ook al was dit met lichte en onschuldige middelen als efedrine (in hoestdrank). Van liberalisering wilde hij, met wetenschappers en medici in zijn gevolg, totaal niets weten.

In Seoul 1988 was de grootste olympische dopingaffaire, rond -meterloper Ben Johnson. De met anabolica opgepompte Canadees werd gediskwalificeerd en weggestuurd na het winnen van de gouden medaille.

Enkele jaren later raakte De Merode verwikkeld in een affaire van de Olympische Spelen in Los Angeles 1984. Daar zouden, onder zijn verantwoordelijkheid, positieve gevallen onder het tapijt te zijn geveegd.

De Merode verweerde zich tot het uiterste en hield zijn integriteit overeind, zodanig zelfs dat hij een prominente rol kreeg toebedeeld in de hervormingscommissie na het omkopingsschandaal bij de toewijzing van de Winterspelen 2002. De Merode sukkelde sinds enige jaren met zijn gezondheid.