WASHINGTON - Wielrenner Floyd Landis ondergaat over ongeveer twee weken een heupoperatie. Pas daarna gaat de winnaar van de Ronde van Frankrijk zich volledig richten op zijn verweer tegen de positieve dopingtesten. Dat zei hij in een interview zondag met de Amerikaanse krant USA Today.

Landis is in de afgelopen Tour positief bevonden op het verboden hormoon testosteron. Zowel de A-test als de contra-expertise wees te hoge waarden aan van het spierversterkende middel. Landis werd dit weekeinde ontslagen door zijn ploeg Phonak.

De Amerikaan herhaalde in USA Today dat hij geen doping heeft gebruikt. Hij wees erop dat hij tijdens de Tour acht keer is gecontroleerd en slechts één controle pakte positief uit. "Niemand met verstand gebruikt één keer testosteron. Zo werkt het niet."

Landis maakte in de Tour nogal onverwacht bekend dat hij al jaren met een versleten heup rondrijdt. Hij laat over twee weken een nieuwe heup plaatsen. Pas daarna zal ook de hoorzitting zijn bij het Amerikaanse antidopingbureau USADA plaatshebben. Landis moet hier in eerste instantie zijn onschuld aantonen.

Mooiste sport

Hij gaf aan dat hij niet denkt aan stoppen: "Er is mij iets vreselijks overkomen, maar ik vind wielrennen nog steeds de mooiste sport van de wereld. Ik wil er graag deel van blijven uitmaken."

Landis hekelde in de krant de internationale wielrenunie UCI en het mondiale antidopingbureau WADA. "De media wisten eerder over mijn positieve testen dan ikzelf. Het nieuws over de B-staal moest ik uit de krant lezen. Het gevolg is dat ik mezelf voortdurend moet verdedigen in de pers. Dat zou nooit gebeurd zijn als de UCI en WADA zich aan hun eigen regels hadden gehouden".