BOEDAPEST - Marleen Veldhuis heeft zondag op de slotdag van de Europese titelstrijd in Boedapest brons op de 50 meter vrij gewonnen. De zwemster eindigde in een tijd van 24,89 achter de Duitse Britta Steffen (24,72) en de Zweedse Therese Alshammar (24,87). Inge Dekker eindigde met 25,38 als zevende.

Veldhuis reageerde teleurgesteld. "Ik kwam hier voor goud. Ik ben er ook absoluut voor gegaan, maar ik miste aan het eind drie slagen. Toen kwam ik er niet meer uit. Dat was frustrerend. Het is wel een motivatie om weer hard te gaan trainen."

De laatste plak van Nederland op dit nummer bij een EK dateerde uit 2000. Toen won Wilma van Rijn zilver. Veldhuis behaalde bij dit toernooi eerder zilver op de 100 meter vrij en de 4x100 meter vrij.

Nijhuis

Moniek Nijhuis is er zondag bij de Europese kampioenschappen in Boedapest niet in geslaagd een medaille te veroveren op de 50 meter schoolslag. In een tijd van 32,27 eindigde de zwemster in de finale als zesde. De titel ging in 31,69 naar de Russische Elena Bogomazova.