BOEDAPEST - Maar liefst 113 races moest hij wachten, maar Jenson Button heeft eindelijk zijn eerste F1-zege op zak. De Brit reed een verrassend sterke race en profiteerde optimaal van de opgaves van toppers als Alonso, Schumacher en Raïkkönen.Voor Honda is het de eerste zege sinds hun terugkeer naar de F1.

Wat meestal de saaiste race van het seizoen is, werd deze keer een heuse thriller. Met dank een een regenbui voor de start. Vooral de eerste rondjes op de natte Hungaroring zorgden voor heel veel spektakel. Vooraan wijzigde er niet veel, maar in het middenveld zorgden titelrivalen Michael Schumacher en Fernando Alonso meteen voor mooie beelden. Het duo haalde meteen een aantal rijders in en reed na enkele rondjes al in de top zes rond. Vooral wereldkampioen Alonso gaat in de eerste ronden als een ontketende te keer en al snel zit hij in het spoor van zijn grootste titelconcurrent.

Ontkentende Alonso

Wat volgt is een titanduel tussen Schumacher en Alonso. Het duo vecht een duel op het scherpst van de snee uit. Uiteindelijk is het Alonso die met een prachtige inhaalbeweging buitenom het duel in zijn voordeel beslecht. Waarna de Spanjaard al snel uit het zicht van Schumacher verdwijnt en op zoek gaat naar leider Raïkkönen en diens teamgenoot De la Rosa. Voor Michael Schumacher gaat het van dan af van kwaad naar erger. De regenbanden van de Duitser presteren niet naar behoren en de Ferrari-rijder moet ook Jenson Button voorbij laten. Vervolgens moet Schumacher zijn positie verdedigen tegenover de teamgenoot van Alonso. In het duel met Fisichella weigert Schumacher ook maar een duimbreed toe te geven en dat komt de Ferrari-rijder duur te staan. De Duitser raakt de wagen van de Italiaan en moet vervolgens een nieuwe neusvleugel laten monteren. Daardoor wordt Schumacher even later door zijn titelrivaal gedubbeld en de Duitser lijkt dus helemaal uitgeteld. Voor WK-leider Alonso dient zich dan weer een ideaal scenario aan wanneer hij tijdens de tankbeurt van Kimi Raïkkönen ook nog eens de leiding kan overnemen.


Raïkkönen deelde alweer in de brokken

Maar net diezelfde Fin gooit onbedoeld roet in het eten voor Alonso. Wanneer de McLaren-rijder de Toro Rosso van Vitantonio Liuzzi wil inhalen, gaat het fout voor de Fin. De Italiaan vertraagt even om de Fin te laten passeren, maar die had daar geen rekening mee gehouden en knalt op de wagen van Liuzzi. Beide rijders blijven gelukkig ongedeerd, maar er liggen zoveel brokken op de baan dat de safety car in actie moet komen. Op die manier wordt de kloof tussen Alonso en Schumacher plots weer veel kleiner en wanneer de Spanjaard gaat tanken kan de Duitser zich ook nog eens ontdubbelen. Bovendien lijkt Alonso plots niet helemaal onaantastbaar meer. De Spanjaard vertraagt af en toe even en ziet de Honda van Jenson Button steeds dichterbij komen. En dan gaat het helemaal fout voor de Spaanse wereldkampioen. Meteen na zijn volgende pitstop moet hij zijn Renault met pech aan de kant parkeren. De eerste opgave voor de Spanjaard in meer dan een jaar, maar wel net op een slecht moment.


Alonso moest liften naar de pits

Unieke kans voor schumacher

Titelrivaal Schumacher rijdt immers wel nog rond en gaat bovendien steeds beter rijden. Alonso moet in de pits machteloos toekijken hoe Schumacher zelfs oprukt tot de tweede plaats. Maar net wanneer de Duitser zijn achterstand in het WK tot 3 punten ziet slinken gaat het ook voor hem nog fout. De gok van Ferrari om hem met versleten regenbanden, op het intussen opgedroogde circuit, te laten verder racen levert duidelijk niet het gewenste effect op. De Duitser moet daardoor trager rijden en kan, ondanks fel verdedigingswerk, De la Rosa en Heidfeld niet achter zich houden. Even later gaat een een grote zucht van opluchting door de Renault-pitbox wanneer ook Schumacher moet opgeven. De stand in de titelstrijd blijft dus ongewijzigd.

Terug naar de race dan maar. Daar stevent Jenson Button eindelijk op zijn allereerste F1-zege af. En dat terwijl de Brit op zaterdag nog tien startplaatsen moest inleveren omdat zijn Honda motor moest vervangen worden. Tijdens de race houdt zijn Japanse V8 het wel vol en zo mag de Brit na 113 races onverwacht, maar welverdiend, eindelijk op het hoogste schavot plaatsnemen. Pedro De la Rosa mag ondanks zijn schuiver in de opwarmronde mee het podium op, en bij BMW wordt de derde plaats van Heidfeld als een overwinning gevierd. Debutant Robert Kubica bezorgt het Duitse team nog meer feestvreugde. De Jonge Pool wordt ondanks enkele beginnersfoutjes knap zevende achter Rubens Barrichello, David Coulthard en Ralf Schumacher. Daarmee scoort de de vervanger (en mogelijke opvolger) van Villeneuve meteen twee WK-punten tijdens zijn eerste race. Een ontgoochelende Felipe Massa scoorde uiteindelijk toch nog één puntje voor Ferrari.

Onzichtbare Albers

Punten scoren zat er voor Christijan Albers alweer niet in. Ondanks de vele opgaves raakte de Nederlander niet verder dan de elfde plaats. De Larenaar sloot een anonieme race af achter teamgenoot Tiago Monteiro.