RAKVERE - De Nederlandse volleyballers hebben zich zondag in Rakvere definitief verzekerd van een plaats in de Final Four van de European League. De formatie van bondscoach Peter Blangé versloeg Estland met 3-0 (25-18 25-20 31-29). Eerder werd in de Estse plaats al gewonnen van Spanje en Slowakije.

Oranje boekte daarmee zijn negende zege in de Final Four, waarvan de eindronde op 19 en 20 augustus in het Turkse Izmir wordt gespeeld. Daarvoor won de formatie onder leiding van Blangé al zes keer in de kwalificatie voor het EK. "Dat zegt me niet veel", zegt Blangé. "Hooguit leuk voor de statistieken. Belangrijker is dat de kentering is ingezet."

De oud-international, op de kop af tien jaar geleden olympisch kampioen geworden in Atlanta, wil daarom ook vooral vooruitkijken.

Peking 2008

"Er is weer perspectief. Het heeft geen zin te praten over wat we allemaal niet hebben gehaald. Feit is dat er mogelijkheden zijn Peking 2008 te bereiken. De spelers moeten zich nu verder ontwikkelen, ook ervaring opdoen bij wedstrijden in bijvoorbeeld de Champions League."

In Rakvere zette Blangé, die de wat vermoeide Guido Görtzen thuisliet, al zijn spelers in. Een duidelijke basis is over de laatste weken niet echt aan te wijzen, zegt de trainer. Alle posities zijn dubbelbezet, door vrijwel gelijkwaardige spelers.

Luxe

"Bovendien zou het belachelijk zijn in deze uitgebreide reeks elk weekeinde dezelfde zes in te zetten. Die zijn dan kapot bij de eindronde. We hebben ze allemaal hard nodig. Volgende week bij het toernooi in Berlijn hebben we de luxe positie nog verder te kunnen testen. We zijn toch al geplaatst."

Momentopname

Al te veel waarde wil Blangé nog niet hechten aan Oranjes opmars de laatste weken. "Het is een momentopname en het zijn doorgaans niet 's werelds sterkste landen waarmee we op dit niveau te maken krijgen. Straks bij de finale ontmoeten we echter wel een paar teams die niet misselijk zijn. Dan weten we meer. Maar ik zie de toekomst zonnig in. We koesteren dit succes."

Nederland speelt volgende week in Berlijn nog tegen Duitsland, Kroatië en Estland. Blangé verwacht bij de Final Four in Izmir, naast gastland Turkije, Duitsland en Kroatië nog een keer te treffen. "Komend weekeinde gaan wij gebruiken om toe te werken naar een basis voor het slottoernooi. We gaan de selectie goed klaarstomen."