SEEFELD - Levi Leipheimer heeft zondag de vijfde etappe in de Ronde van Duitsland gewonnen. De Amerikaan zegevierde in de rit tussen Bad Tölz in Duitsland en Seefeld in Oostenrijk over een afstand van 163 kilometer.

Dat was bijna 30 kilometer minder dan voorzien. Onder sterke aandrang van de wielrenners in de koers kortte de organisatie de koninginnenrit in wegens het slechte weer in de bergen van het Duits-Oostenrijkse grensgebied. Temperaturen van net boven nul en een ijskoude wind op een hoogte van ruim 2000 meter waren te veel, vonden de coureurs.

Slechte weersomstandigheden

Leipheimer is de troef van Gerolsteiner. Hij won de vorige editie van de Ronde van Duitsland. Onder de slechte weersomstandigheden ontsnapte hij vlak voor de finish in de eerste bergetappe deze ronde. Andrei Kasjechkin uit Kazachstan werd tweede op drie tellen, de Italiaan Marzio Bruseghin kwam als derde over de streep.

Jens Voigt werd vierde en kon daardoor na afloop in het geel worden gehesen. De Duitser nam de eerste plaats in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Erik Zabel. Beste Nederlander op de ranglijst is Gerben Löwik, met een twaalfde plaats op bijna anderhalve minuut van Voigt. Stef Clement viel zondag uit.

Bergen

De renners gaan maandag nog een etappe met bergen tegemoet. Een rit van bijna 197 kilometer, die leidt van Seefeld naar het bekende toeristenoord Sankt Anton. Toppers onderweg zijn de Arlberg, die piekt op 1762 meter, en vooral de Hahntennjoch met een hoogte van 1873 meters.

Profronde van Pijnacker

Frank Schleck heeft zaterdagavond de Profronde van Pijnacker gewonnen. De Luxemburgse wielrenner, dit jaar in de Tour winnaar van de rit naar Alpe d'Huez, versloeg in de sprint Bram de Groot. Jimmy Casper uit Frankrijk werd derde.