BOEDAPEST - De Nederlandse zwemsters hebben zich zondag bij de Europese titelstrijd in Boedapest geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed, Chantal Groot en Ranomi Kromowidjojo kwamen tot een tijd van 4.11,34.

Het kwartet finishte als achtste. De teams van Italië en Rusland werden in de series gediskwalificeerd. In de eindstrijd zal Oranje aantreden met Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Marleen Veldhuis. De Nederlandse vrouwen wonnen tijdens het vorige EK in Madrid brons op dit nummer.

Marleen Veldhuis en Inge Dekker kwalificeerden zich zaterdag voor de eindstrijd van de 50 meter vrij. Moniek Nijhuis doet mee in de finale van de 50 meter schoolslag. Nederland zal nu zondag in de laatste finalesessie van dit EK in actie komen in drie finales.

linda Bank

Linda Bank heeft zich zondag op de slotdag van de Europese kampioenschappen in Boedapest niet weten te plaatsen voor de finale van de 400 meter vrije slag. De zwemster eindigde met een tijd van 4.21,63 als 22e in de series. De beste acht kwalificeerden zich voor de finale.