BOEDAPEST - Na de uitschakeling van Pieter van den Hoogenband en Johan Kenkhuis op de 50 meter vrij moeten de Nederlandse zwemsters zondag op de slotdag van de Europese titelstrijd de Nederlandse eer hoog houden. Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Moniek Nijhuis kwalificeerden zich voor de finale van de 50 meter vrij en de 50 meter schoolslag. Linda Bank (400 meter vrij) en de estafette op de 4x100 meter wisselslag kunnen zich hier zondag in de series nog bijvoegen.

Van den Hoogenband wist voor de race eigenlijk al dat hij kansloos zou zijn voor een plek bij de beste acht. Maar ondanks zijn gebrek aan explosiviteit, dat hem vrijdag op de 100 vrij ook al hinderde, wilde hij zich niet voor de halve finale terugtrekken.

"Ik vond dat te makkelijk", gaf hij na afloop na zijn veertiende tijd van 22,69 aan. "Bovendien was dit een belangrijke test voor mij. Ik heb voor mijn gevoel een half bos omgehakt. Het was drie keer niks, maar ik heb er wel van geleerd. Ik weet dat er nog veel werk aan de winkel is."

Om nog meer leermomenten op te doen zal Van den Hoogenband komend weekeinde starten bij een lucratieve wedstrijd met de internationale top in Hamburg. De races in het 25-meterbad geven hem de kans om keerpunten 'aan te vallen'. "Als de 50 meter goed gaat, gaat de 100 meter ook lopen. Ik ben in het verleden Europees kampioen op de sprint geweest en heb op de Spelen van Sydney brons gepakt. Ik weet dat ik het kan, maar het heeft tijd nodig dat gevoel terug te krijgen."

Zaterdag

Van den Hoogenband had er wel op gerekend dat hij zaterdag nog in actie zou komen in de finale van de 4x200 meter vrij. Maar Olaf Wildeboer, Bas van Velthoven, Stefan Oosting en Mitja Zastrow werden in de series met de tiende plaats uitgeschakeld.

"Dat was balen", vond Van den Hoogenband. "Ik heb met mijn trainingsmaten hard aan de 200 meter gewerkt. We wilden iets moois neerzetten. Ik heb wel overwogen zelf in de series te gaan zwemmen, maar je gaat ervan uit dat zij in de breedte kwalitatief goed genoeg zijn. Helaas is dat nog niet zo."

Zonder inbreng van de mannen zal het succes zondag van de vrouwen moeten komen. Veldhuis ligt op koers voor een medaille op de 50 meter vrij. De geboren Twentse kwalificeerde zich met de tweede tijd (24,93) voor de finale achter Britta Steffen (24,89).

De Duitse verbeterde bij dit toernooi al drie wereldrecords en zal een geduchte concurrent zijn voor Veldhuis. "Ik zal een dik persoonlijk record moeten zwemmen om goud te winnen", wist Veldhuis. "Maar ik ga er in ieder geval wel voor. Zeker na het goud van Inge Dekker kan ik natuurlijk niet achterblijven."

Dekker

Dekker haalde een dag na haar gouden race op de 100 meter vlinderslag als zesde (25,25) de finale van de 50 meter vrij. Ze had vrijdagavond met haar familie nog uitgebreid nagenoten van haar eerste grote succes. "Er zijn de nodige tranen gevallen. Het is leuk dat ik nu weer in een finale sta." Moniek Nijhuis ging knap als vijfde naar de eindstrijd van de 50 meter school. Met een tijd van 32,07 bleef ze slechts een fractie boven het Nederlands record dat met 32,01 al op haar naam staat.