BOEDAPEST - De Nederlandse zwemmers zijn er zaterdag bij de Europese kampioenschappen in Boedapest niet in geslaagd de finale van de 4x200 meter vrij te bereiken. Olaf Wildeboer, Bas van Velthoven, Stefan Oosting en Mitja Zastrow finishten in een tijd van 7.24,66. Het kwartet eindigde daarmee als tiende. Nederland kwam een halve seconde tekort voor een plek bij de beste acht.

"Bas en Stefan hadden gewoon harder moeten zwemmen", stelde Fedor Hes, coach van Van Velthoven. "Gezien hun persoonlijk record kunnen ze allebei in de 1.50 zwemmen. Ze waren te langzaam. We wisten vooraf wel dat het lastig zou worden de finale te halen, maar het was wel het doel."

Veldhuis

Hes was wel te spreken over tijd van Marleen Veldhuis op de 50 meter vrij. Ze kwalificeerde zich met 25,08 als snelste. "Het was een goede race", vond Hes. "In de halve finales moet het alleen iets meer gecontroleerd. Maar Veldhuis behoort samen met de Duitse Steffen en de Zweedse Alshammar zeker tot de favorieten." Inge Dekker kwalificeerde zich een dag naar haar gouden race op de 100 meter vlinder met 25,60 als zesde.

Kenkhuis

Volgens Hes was Johan Kenkhuis niet echt tevreden met zijn tijd op de 50 meter vrij. In zijn eerste optreden bij dit EK werd hij in de series met 22,60 zevende. Pieter van den Hoogenband, vrijdag winnaar van het brons op de 100 vrij, ging met 22,75 als veertiende door. "Johan moest nog een beetje wakker worden, maar in de halve finales wil hij zeker sneller. De limiet voor de WK is zijn doel."