PARIJS - Ook de B-staal van de Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis is positief uitgevallen. Dat deelde de Internationale Wielrenunie (UCI) zaterdag mee. Landis testte na de zeventiende etappe in de Ronde van Frankrijk positief op testosteron. Phonak heeft de renner inmiddels ontslagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De UCI verwijst de zaak nu door aan het Amerikaanse Antidopingagentschap. Het agentschap zal Landis vermoedelijk voor minstens twee jaar schorsen. Ook raakt hij waarschijnlijk zijn Tourzege kwijt aan de Spanjaard Oscar Pereiro Sio en moet hij zijn prijzengeld inleveren. Landis heeft nog wel de gelegenheid om beroep aan te tekenen.

Ontslag

Na de uitslag maakte Phonak bekend Landis per direct te ontslaan. Daarmee leeft de wielerploeg de regels van de Pro Tour na. Hij mag nu vier jaar lang niet in Pro Tour-wedstrijden rijden.

"Landis wordt op staande voet ontslagen voor inbreuk op de interne ethische code van de ploeg", zo valt te lezen op de website van de wielerformatie waarvan ook de Nederlander Koos Moerenhout deel uitmaakt. "Hij heeft wettelijke middelen ter beschikking om de resultaten aan te vechten. Dat is echter een persoonlijke zaak. Phonak zal hier niet langer bij betrokken zijn."

Realistisch

De contra-expertise was door zowel Landis als de UCI aangevraagd. Landis zelf gaf vooraf al aan zich weinig illusies te maken. "Ik kan moeilijk hoopvol zijn. Ik ben realistisch", zei hij over de tweede testuitslag. "Ik ben bang dat dit nooit meer weggaat, wat er ook zal gebeuren."

Op een persconferentie in Madrid verklaarde de 30-jarige eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk vorige week dat hij altijd al een hoge testosteronwaarde heeft gehad en dat die waarde op "natuurlijke wijze" tot stand komt. "Mijn eindzege in de Tour de France is een gevolg van jarenlange training en toewijding aan het wielrennen. Ik sta voor een schone sport. Ik ben nog steeds trots op mijn eindzege. Ik was de sterkste in Frankrijk."