AMSTERDAM - Het vernieuwde Ajax zoekt vijf dagen voor de eerste ontmoeting in de voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen nog steeds vergeefs naar vorm. De Amsterdammers speelden vrijdagavond tijdens het eigen toernooi op het nippertje gelijk tegen de tweede keus van Internazionale: 1-1.

Trainer Henk ten Cate zag lijdzaam toe hoe zijn formatie nog als een onsamenhangend geheel oogt. De oefenmeester begon het duel met een groot deel van zijn beoogde basisformatie. Tom de Mul, Jan Vertonghen en Kenneth Perez moesten na rust plaatsmaken voor Mauro Rosales, Hedwiges Maduro en Markus Rosenberg. Na de drie mutaties speelde Ajax iets beter.

Waar de Amsterdamse club vecht tegen de klok heeft Internazionale nog alle tijd. De Italianen beginnen pas in september aan de competitie. Trainer Roberto Mancini van Internazionale liet Vieira, Grosso, Materazzi, Recoba, Burdisso, Cruz en Maxwell achter in Italië. Cambiasso en Adriano vielen halverwege de tweede helft in.

Tweede keus

Ajax kon ook tegen de tweede keus van Internazionale niet overtuigen. De Amsterdammers begonnen het duel met Wesley Sneijder als rechtshalf, Gabri centraal op het middenveld en Vertonghen als linkshalf. Ajax speelde na rust iets beter toen Gabri, Maduro en Sneijder het middenveld vormden.

Opmerkelijk was dat Perez in de eerste helft niet als linksbuiten acteerde. De van AZ overgekomen Deen zwierf zonder al te veel resultaat door de gehele voorhoede. Met Rosenberg stijf op de linkerflank won het aanvalspel van Ajax aan kracht. De treffer van Sneijder in de 86e minuut was een beloning voor het betere optreden van de Amsterdammers na rust.

Centrale verdedigers Jaap Stam en Thomas Vermaelen kregen tegen Internazionale hulp van de backs George Ogararu en Urby Emanuelson.

Ten Cate hield John Heitinga en Zdenek Grygera de hele wedstrijd aan de kant. De twee verdedigers krijgen misschien zaterdagavond tijdens het duel met Manchester United nog de kans om te bewijzen dat ze tegen FC Kopenhagen moeten beginnen. Na de wedstrijd tegen de Engelsen moet Ten Cate bepalen met welke spelers hij de Denen gaat bestrijden. Ajax maakte het de nieuwe trainer met het matige optreden tegen Internazionale niet makkelijker op.