BOEDAPEST - Titelverdediger Fernando Alonso is door de wedstrijdcommissarissen zwaar bestraft voor een actie in de vrije training van de Grote Prijs van Hongarije. Alonso vond dat Robert Doornbos hem hinderde en reageerde zich af door de Nederlander wild gebarend af te snijden. In de kwalificatie zal bij Alonso in elke sessie twee seconden bij zijn tijd worden opgeteld, waardoor hij kansloos lijkt voor een hoge startplaats.

De wedstrijdcommissarissen oordeelden dat de manoeuvre van Alonso "onacceptabel en gevaarlijk" was. De straf die ze vervolgens uitdeelden was zeer zwaar. In elke fase van de kwalificatie, zaterdag, wordt er twee seconden bij Alonso's tijd opgeteld.

Daardoor is het niet onwaarschijnlijk dat de Renault-coureur vanaf de achterste rijen aan de Grote Prijs van Hongarije moet beginnen, waardoor concurrent Michael Schumacher een uitgelezen kans heeft de achterstand in de WK-stand opnieuw te verkleinen. Het verschil tussen beide rijders bedraagt momenteel 11 punten in het voordeel van Alonso.

"Ik begrijp niet dat er zo'n ophef van wordt gemaakt", reageerde Alonso, toen hij op weg was naar de wedstrijdcommissarissen. "Zoiets gebeurt in elke training."

Schumacher

Onbedoeld heeft Doornbos zijn Duitse collega Michael Schumacher een grote dienst bewezen. De Ferrari-rijder zal normaal gesproken met een flinke voorsprong op Alonso aan de wedstrijd beginnen. Saillant detail: Net als 'Schumi' maakt ook de formatie van Doornbos (Red Bull) gebruik van Ferrari-motoren.

Schumacher klokte tijdens de training een tijd van 1.22,499. Daarmee noteerde hij de vierde tijd. Alonso vond zijn naam terug op de zevende plek. De Renault-coureur was beduidend langzamer: 1.23,097. De Fin Kimi Räikkönen noteerde de beste tijd. Hij had in de McLaren-Mercedes 1.21,624 nodig voor een rondje op het circuit in Boedapest.

Albers

Christijan Albers kreeg opnieuw te maken met pech. De Midland-coureur moest op de vrije training zijn auto met een kapotte motor langs de kant zetten en was gedwongen de krachtbron te vervangen. Hierdoor wordt hij op de startgrid tien plekken naar achteren gezet, waardoor Albers normaal gesproken vanaf de laatste startrij moet vertrekken. Ditzelfde overkwam hem een week geleden op Hockenheim ook al. Robert Doornbos zette de 9e tijd neer. De testcoureur van Red Bull completeerde een rondje in 1.23,195.