ALKMAAR - Met vier jaar vertraging is het er eindelijk van gekomen. AZ verruilde de Alkmaarderhout vrijdag officieel voor het DSB-stadion. "Dit is het begin van een geweldige toekomst", sprak voorzitter Dirk Scheringa een paar uur voor de officiële opening.

"We willen doorgroeien naar een echte topclub." Onderweg naar het nieuwe onderkomen kreeg de preses van de Alkmaarders het vrijdagochtend in de auto even te kwaad. "Dit heeft zoveel bloed, zweet en tranen gekost", aldus Scheringa. "Donderdag hebben we de laatste vijf vergunningen nog verkregen. In Nederland heb je voor elk dingetje toestemming nodig. Dat is enerzijds goed, maar het heeft ook veel nadelen."

Het DSB-stadion kostte AZ uiteindelijk ongeveer 80 miljoen euro. De club was vooraf uitgegaan van 45 miljoen. De overige miljoenen zijn allemaal 'vertragingskosten'. In eerste instantie was het de bedoeling dat het in 2002 zou worden opgeleverd.

Meer

Zo'n 17.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen in het nieuwe stadion. "Dat is mooi, maar we willen meer", aldus Scheringa. "Het is de bedoeling om deze voetbaltempel in de toekomst uit te breiden naar 30.000 plaatsen. In september gaan we eens rustig bekijken of dat haalbaar is. Alle wedstrijden voor komend seizoen zijn uitverkocht. Op de wachtlijst staan ruim duizend mensen. Als daar nog een paar duizend supporters bijkomen, ligt uitbreiding voor de hand. Daar is met de bouw rekening mee gehouden. We kunnen een tweede ring aanbrengen."

Niet alleen met de verhuizing naar een groter en moderner stadion toont AZ zijn ambities. Komend seizoen werkt de club met een begroting van 21 miljoen euro. Alleen Ajax, PSV, Feyenoord en SC Heerenveen hebben meer geld ter beschikking.

Voorbij

Binnen een paar jaar tijd is AZ op de begrotingslijst naar de vijfde plaats gestegen. "We moeten Heerenveen zo snel mogelijk voorbij", vindt Scheringa. "Dit jaar werken we voor het eerst met een stukje winst in de begroting. Uiteindelijk willen we toe naar een begroting van 30 miljoen euro."