ZEIST/LONDON - De KNVB weigert afspraken te maken met het Britse gokbedrijf Betfair over de uitwisseling van informatie over verdachte weddenschappen op Nederlandse voetbalwedstrijden. Dat deelde het grootste online wedkantoor ter wereld donderdag mee.

Betfair sloot overeenkomsten met verscheidene voetbalbonden in het buitenland. De wedbemiddelaar deed de Nederlandse voetbalbond recent een vergelijkbaar aanbod.

De KNVB wil rustig nadenken over de voor- en nadelen over afspraken met een commerciële partij als Betfair, zei een woordvoerder donderdag. Hij verwacht niet dat de bond snel van standpunt verandert en alsnog op het aanbod ingaat. "We oriënteren ons op heldere afspraken."

Waarschuwingssysteem

De KNVB is aangesloten op het waarschuwingssysteem van de Europese voetbalorganisatie UEFA. Die laat zich informeren door Europese loterijen, waaronder de Nederlandse Toto. Die heeft als enige een vergunning voor sportprijsvragen in Nederland. Exploitant De Lotto beschouwt Betfair als een 'illegale bemiddelaar'.

Betfair blijft contact onderhouden met de KNVB en hoopt dat de bond zich laat overtuigen van de voordelen van een samenwerking. Het gokbedrijf heeft naar eigen zeggen bijna 3000 Nederlandse klanten.

Op de internetpagina van Betfair is het mogelijk te wedden op voetbalduels uit de eredivisie en de Jupiler League. Het bedrijf benadrukt keer op keer dat er geen reden tot zorg is over zorgen over fraude in de Nederlandse competitie. Justitie in Nederland is naar aanleiding van tips nog bezig met een oriënterend maar diepgaand onderzoek naar fraude en omkoping in het Nederlandse voetbal. Voor zover bekend leidde dat nog niet tot verdenkingen.

Gokschandaal

Betfair speelde een voorname rol bij de ontdekking van het gokschandaal in het Belgische voetbal. Bij zeventien wedstrijden uit de Belgische competitie zag Betfair vorig jaar vreemde inzetten. Het bedrijf gaf de namen van 880 Belgische gokkers aan de KBVB.