GELSENKIRCHEN - Na het missen van de WK-eindronde heerste er maandenlang een mineurstemming rond Oranje. Met Dick Advocaat als bondscoach kwam de kentering. De Hagenaar slaagde er sinds februari in, met nagenoeg dezelfde spelers die zich onder Louis van Gaal niet plaatsten voor de wereldbeker, dat het Nederlands elftal weer presteert en aanzien geniet.

Als Oranje woensdag in Gelsenkirchen van Duitsland wint of gelijk speelt, is de ploeg dit jaar ongeslagen gebleven. "Er was weinig meer van het respect voor de ploeg over toen ik begon. We hebben zeven wedstrijden moeten vechten om het aanzien en respect terug te krijgen. Het spel is gaandeweg ook steeds beter geworden. Maar het was een hele strijd."

Het klinkt zo simpel wat Advocaat, met zijn rechterhand Willem van Hanegem, heeft gedaan om Oranje weer kleur te geven. "Wij hebben het vertrouwen aan de spelers gegeven die er waren toen wij begonnen. Weinig mensen hadden dat nog in de spelers. Het heeft ons best moeite gekost alle ellende weg te halen bij Oranje."

Praten

"Hoe we dat gedaan hebben? Door tegen de spelers te zeggen dat wij geloven in hun kwaliteiten. Dan haal je al een hoop ellende weg. En ook door te praten met spelers. Hoewel, in Italië praten coaches nauwelijks met hun spelers. Maar we zijn pas op de helft in de EK-kwalificatiereeks."

Foutje

De spelers, zo merkt Advocaat rond elke interland, willen per se het EK in Portugal halen. En tegen Duitsland, de vice-wereldkampioen, aantonen dat de mislukte kwalificatie een fout was. "Daarom kan het dan wel vriendschappelijk zijn, maar de spelers willen aantonen dat ze goed bezig zijn en serieus zijn. Deze wedstrijd is daarvoor een goede gelegenheid. Wij willen onszelf in dit prestigeduel bewijzen voor een vol stadion."

Het stadion AufSchalke is met bijna 61.000 toeschouwers volledig uitverkocht. Advocaat zal het elftal handhaven dat zo overtuigde tegen Oostenrijk, 3-0. De geblesseerde Van Bommel wordt vervangen door Feyenoorder Bosvelt, terwijl in de tweede helft Van der Vaart zijn opwachting maakt. Over het aantal wissels maakt Advocaat op de wedstrijddag zelf een afspraak met zijn collega Rudi Völler.

De opstelling: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer en Zenden; Seedorf, Bosvelt, Cocu en Davids; Makaay en Kluivert.