BOEDAPEST - Pieter van den Hoogenband heeft zich donderdag bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Boedapest als derde geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrij. De winnaar van het goud op de dubbele afstand tikte aan in een tijd van 49,27.

Alleen de Brit Burnett (49,24) en de Fransman Bernard (49,26) waren sneller. Ook Mitja Zastrow kwalificeerde zich met een veertiende tijd van 49,97.

Stefan Oosting en Bas van Velthoven strandden in de series met een respectievelijk een 36e (50,87) en 44e (51,18) tijd. De halve eindstrijd is later op donderdag.

Verhaeren

Coach Jacco Verhaeren noemde de tijd van Van den Hoogenband hoopgevend. "Hij zwemt hier zijn beste seizoenstijd met weinig inspanningen. Het ging in ieder geval gemakkelijk. We moeten kijken wat het uiteindelijk brengt."

Verhaeren was ook zeer te spreken over het optreden van Inge Dekker. De inwoonster van Spijkenisse, die hij sinds juni begeleidt, kwalificeerde zich met een persoonlijk record van 58,42 als snelste voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Chantal Groot, deze week al winnares van het brons op de 50 vlinder, ging met 1.00,29 als dertiende door.

"We kennen het probleem van Inge dat ze in de voorronden altijd sneller gaat dan in de finale. Maar we zijn dit keer echt van plan een mooie tijd in de eindstrijd neer te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat ze harder kan dan dit. Ik werk nu twee maanden met haar en we hebben veel aandacht besteed aan wedstrijdspecifieke dingen. Het zou erg mooi zijn als dat er in de finale al uitkomt."