BOEDAPEST - Pieter van den Hoogenband heeft woensdagmiddag bij de EK zwemmen in Boedapest goud gewonnen op de 200 meter vrij. De tijd van de Nederlander was 1.45,65. Van den Hoogenband was ook Europees kampioen in 2004 en 2002.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Van den Hoogenband viert zijn gouden race, Massimiliano Rosolino overdenkt zijn tweede plaats

Hij is de eerste zwemmer die drie titels op rij wint. Hij pakte in Boedapest zijn vierde Europese titel in totaal. In 1999 won VDH ook al goud. In 2000 haalde hij zilver achter de Italiaan Rosolino. VDH heeft het Europees record op de afstand in handen, de 1.44,89 van augustus 2002.

Herniaoperatie

De zege in de Hongaarse hoofdstad is voor Van den Hoogenband het eerste grote succes sinds zijn olympische titel op de 100 vrij bij de Spelen in Athene (2004). Het is bovendien zijn eerste medaille sinds een herniaoperatie vorig jaar mei.

"Dit is bijzonder", zei Van den Hoogenband in een eerste reactie. "Ik heb een ongelooflijk rotjaar achter de rug. Dan is het een fantastisch gevoel om weer mee te kunnen doen. Ik heb vanaf 'nul' moeten beginnen. Hier heb ik bewezen dat ik terug kan vechten."

Compliment

Na zijn goede race in de halve eindstrijd, die hij wegens het slechte weer van dinsdag op woensdagochtend moest zwemmen, kreeg Van den Hoogenband van zijn concurrenten al het mooiste compliment.

"Een paar oudere jongens waar ik als broekie nog mee had gezwommen zeiden: The Big Boss is terug. Dat is geweldig om te horen. Ik heb het hier toch weer ouderwets gepoetst."

Veldhuis

Marleen Veldhuis heeft het zilver gewonnen op de 100 meter vrij. Ze moest alleen Britta Steffen laten voorgaan. De Duitse won in een wereldrecordtijd, 53,30.


Marleen Velhuis feliciteert Britta Steffen met haar wereldrecord

Veldhuis finishte in 54,32. De tweede Nederlandse in de finale, Inge Dekker, werd zevende (55,20).

Steffen

Voor Steffen was het haar tweede titel van het toernooi. Eerder realiseerde ze al een wereldrecord met de estafette (4x100). Op de 100 vrij verbeterde de 22-jarige Berlijnse de toptrijd van de Australische Lisbeth Lenton (53,42), eind januari gezwommen in Melbourne.

Veldhuis was ook twee jaar geleden op de EK in Madrid goed voor zilver. De Twentse behaalde nog nooit goud op een internationaal titeltoernooi in het 50-meterbad.

Druk

Veldhuis was vooral tevreden over hoe ze haar race in de finale had opgebouwd. "Er stond een hoop druk en spanning op omdat ik dinsdag in de halve eindstrijd toch weer te hard was afgegaan en aan het einde instortte. Gelukkig heb ik mijn race in de finale wel goed ingedeeld. Ik ben daar blij mee."

Veldhuis was liever meer in de buurt van de Duitse Steffen gebleven. "Wat zij hier laat zien is echt super. Ik hoop zelf snel ook een keer in die 53 te kunnen zwemmen."

Marge

Steffen zwom Veldhuis in de finale op een seconde. Ondanks deze ruime marge heeft Veldhuis er vertrouwen in dat ze zich de komende jaren serieus met de Duitse kan meten.

"Ik heb in deze finale eindelijk mijn race goed kunnen indelen, dat is de eerste stap. Er stond toch veel druk en spanning op, want in de halve eindstrijd was ik weer veel te hard afgegaan en stortte ik aan het einde in. Nu ben ik er ook aan toe om een keer in de 53 seconden te gaan zwemmen."

Met nog meer trainen hoopt Veldhuis dit doel te bereiken. Het afgelopen seizoen stond met haar deelname aan het wereldbekercircuit vooral in het teken van racen. "Ik heb veel ervaring op kunnen doen. Het is nu weer tijd voor de echte arbeid."