BOEDAPEST - Pieter van den Hoogenband heeft woensdagochtend nadrukkelijk zijn kandidatuur gesteld voor het goud op de 200 meter vrij bij de EK in Boedapest. Net als in de series zette de titelverdediger ook in de halve finales met 1.48,43 de snelste tijd neer. Olaf Wildeboer redde het niet. Met een tijd van 1.49,74 eindigde hij als negende.

Van den Hoogenband en Wildeboer moesten woensdagochtend hun halve eindstrijd zwemmen omdat de race dinsdagavond wegens noodweer moest worden geschrapt. De finale is later deze woensdag.

Coach Jacco Verhaeren noemde de situatie voor Van den Hoogenband met twee belangrijke races op één dag niet bepaald ideaal. "Maar we moesten toch omgaan met de situatie zoals hij is. De halve eindstrijd bleek voor Pieter uiteindelijk een formaliteit, dus dat heeft ook niet al te veel energie gekost."

Verhaeren vond het jammer voor Wildeboer dat hij op tweetiende buiten de finale bleef. De geboren Spanjaard, die bij de EK voor het eerst onder Nederlandse vlag zwemt, heeft in de voorbereiding op het toernooi last gehad van zijn schouder. Volgens Verhaeren kwam hij daardoor net dat beetje tekort. "Het is jammer als je de finale net mist, maar hij heeft het toch heel netjes gedaan. Er zit nog voldoende progressie bij hem in. Hij kan volgend jaar absoluut voor een WK-limiet gaan."

Schreuder

Verhaeren was minder te spreken over de 28e plaats van Hinkelien Schreuder op de 200 meter wisselslag. "Dat was niet veel. Het loopt de hele week al niet echt met haar. We moeten kijken hoe we haar daar uit krijgen."