ZEIST - Edwin van der Sar heeft besloten zijn interlandcarrière te verlengen tot en met het Europees kampioenschap in 2008. Bondscoach Marco van Basten riep de 35-jarige doelman woensdag op voor de vriendschappelijke interland tegen Ierland op 16 augustus. "Ik heb de knoop doorgehakt", liet Van der Sar weten op zijn website. "Het heeft lang geduurd voordat ik een besluit kon nemen.

De klap na de uitschakeling tegen Portugal op het WK dreunde lang na. Langer dan ik zelf had verwacht. Ik voelde me down, we hadden kunnen winnen."

Vakantie

"Pas tijdens mijn vakantie in Spanje keerde de rust in mijn hoofd en lichaam terug. Ik voelde me fit en kreeg weer zin om te beginnen en te trainen met die jongens", lichtte Van der Sar zijn keuze verder toe. "Ik stelde me voor hoe het zou zijn als ik zou afhaken als international. En dat ik niet meer met de groep zou kunnen werken. Dat voelde niet goed."

Van der Sar is met 113 interlands al recordinternational van Oranje. Op het wereldkampioenschap in Duitsland passeerde hij Frank de Boer die in totaal 112 keer in actie kwam. Van der Sar debuteerde op 7 juni 1995 in Oranje met een nederlaag (1-0) tegen Wit-Rusland. De doelman van Manchester United speelde tot dusverre vijf eindtoernooien: De EK's van 1996, 2000 en 2004, plus de WK's van 1998 en 2006.

Op de voorlopige lijst van 31 namen staat ook Gijs Luirink. De verdediger van AZ behoorde nog niet eerder tot de voorselectie van het Nederlands elftal. Luirink was in juni een van de dragende spelers van Jong Oranje op het Europees kampioenschap dat Nederland won. Stijn Schaars, de aanvoerder van dat team, is ook door Van Basten geselecteerd.

Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar, Romeo Castelen, Urby Emanuelson, Barry Opdam, Ron Vlaar, Nigel de Jong en George Boateng komen ook weer voor op de lijst. Zij behoorden tot de groep afvallers voor het wereldkampioenschap in Duitsland.

Vrijdag 11 augustus maakt Van Basten zijn definitieve selectie bekend voor de oefeninterland. De kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk begint op zaterdag 2 september tegen Luxemburg. Verder is Oranje ingedeeld bij Wit-Rusland, Albanië, Bulgarije, Roemenië en Slovenië.

Voorlopige selectie:

Doel:
Stekelenburg (Ajax)
Timmer (Feyenoord)
Van der Sar (Manchester United)
Verdediging:
Emanuelson
Heitinga (beiden Ajax)
De Cler
Jaliens
Mathijsen
Luirink
Opdam (allen AZ)
Van Bronckhorst (FC Barcelona)
Vlaar (Feyenoord)
Boulahrouz (Hamburger SV)
Kromkamp (Liverpool)
Ooijer (PSV)
Middenveld:
Maduro
Sneijder (beiden Ajax)
Schaars (AZ)
Van Bommel (FC Barcelona)
De Jong
Van der Vaart (Hamburger SV)
Boateng (Middlesbrough)
Landzaat (Wigan Athletic)
Aanval:
Babel
Huntelaar (beiden Ajax)
Van Persie (Arsenal)
Robben (Chelsea)
Castelen
Kuyt (beiden Feyenoord)
Van Nistelrooy (Real Madrid)
Vennegoor of Hesselink (PSV)