EINDHOVEN - Ronald Koeman wil de successen van PSV in de afgelopen seizoenen onder Guus Hiddink continueren. De nieuwe oefenmeester van de Eindhovenaren wil wel zijn eigen ideeën op het elftal loslaten. Voorzichtig formulerend - want hij wilde Hiddink niet bekritiseren - legde hij dinsdag zijn bedoelingen uit: PSV moet attractiever worden, zonder dat het ten koste gaat van het resultaat.

Tijdens zijn eerste persconferentie in de aanloop naar het nieuwe seizoen legde Koeman zijn verwachtingspatroon op tafel. De oefenmeester, die vorig seizoen nog coach was van het Portugese Benfica en daarvoor Ajax onder zijn hoede had, wil landskampioen worden, de beker winnen en in de tweede ronde van de Champions League komen.

Koeman: "We beseffen dat het niet gemakkelijk wordt. Want ook de rest van de clubs in Nederland heeft niet zitten slapen. Maar ik heb vertrouwen in deze selectie. De spelersgroep is in balans en onze topspelers zijn gebleven. We hebben een mooie mix van ervaring en talent."

Selectie

De coach noemde het een groot voordeel dat zijn selectie grotendeels intact is gebleven. "Zeker in een jaar waarin een wereldkampioenschap wordt gespeeld is het fijn dat de selectie bij elkaar blijft. De internationals sluiten later aan en als je dan veel moet sleutelen, kun je wel eens tijd tekort komen."

Ondanks de grote successen onder Guus Hiddink, die het afgelopen seizoenen twee keer landskampioen werd en in 2004/2005 de halve finale van de Champions League bereikte, wil Koeman wat van zijn eigen "ideetjes" kwijt in de manier van spelen.

Attractiever

"Dat moet niet gezien worden als kritiek, want dat is het allerminst. Ik wil iets dominanter en attractiever gaan spelen. Natuurlijk staat ook bij mij resultaat altijd op de eerste plaats, maar vooral in thuiswedstrijden mag het ook wat dominanter en attractiever zijn. PSV speelt altijd om te winnen, maar als het daarbij ook mooi kàn graag."

Op de persconferentie werden dinsdag de vier nieuwe spelers van PSV voorgesteld. De club vond in de Mexicaanse international Carlos Salcido een nieuwe linksback. De jeugdige Portugees Manuel da Costa en de jonge Belg Jelle de Bock zijn (verdedigende) aankopen voor de toekomst.

Moens

Oscar Moens is het komende seizoen de nieuwe tweede doelman. Intussen zingt de naam van de Ecuadoriaanse middenvelder Edison Méndez al dagen rond bij de club. Zijn komst wordt vooralsnog ontkend door PSV.

Bovendien bestaat nog altijd de kans dat voetballers vertrekken. Vooral de naam van Jan Vennegoor of Hesselink wordt veelvuldig genoemd. De speler zelf ontkent enig contact met andere clubs.

"Iedereen weet dat ik graag nog eens een buitenlands avontuur aanga. Maar dan moeten geïnteresseerde clubs er eerst uitkomen met PSV. Eerder ga ik niet praten. En daarbij: Ik hoef niet weg bij PSV, want ik vind het een fantastische club."

Winst

Tijdens de traditionele persconferentie aan het begin van een nieuw seizoen waren er voor het eerst sinds jaren eens positieve financiële geluiden te horen. Voorzitter Rob Westerhof verwacht over het afgelopen seizoen een kleine winst en ziet mogelijkheden om ook in de toekomst zwarte cijfers te blijven schrijven.

De belangrijkste stap die PSV op financieel gebied wil zetten, is de herfinanciering van het stadion. De huidige last, zo'n 11,5 miljoen euro per jaar, is voor de Eindhovense club moeilijk op te hoesten. In september hoopt Westerhof de nieuwe constructie - waarschijnlijk een herfinanciering - wereldkundig te maken. Die aanpassing scheelt PSV per jaar vijf á zes miljoen euro.

Verkoop

Dat er ondanks de zware hypotheek op het stadion het afgelopen seizoen winst is gemaakt kwam vooral door de verkoop van de voetballers Park, Lee en Bouma. Bovendien floreert de merchandising als nooit tevoren. Westerhof maakte een speerpunt van de verkoop van shirtjes en andere PSV-parafernalia en die inspanning is beloond. Ook het bereiken van de tweede ronde van de Champions League gaf de club een financiële impuls.