BOEDAPEST - Chantal Groot voltooide dinsdag in Boedapest een opmerkelijke trilogie. Voor de derde keer op rij veroverde de 24-jarige Amsterdamse zwemster bij de Europese kampioenschappen met een persoonlijk record van 26,49 een bronzen medaille op de 50 meter vlinderslag.

Groot zei na afloop dat ze erop was gebrand weer een medaille te pakken. "Ik haal op dit nummer steeds een plak en nu wilde ik dat ook weer. Het was behoorlijk vechten, maar gelukkig kwam ik bij de finish goed uit. Ik heb een mindere periode doorgemaakt, maar nu gaat het weer perfect".

Inge Dekker, vooraf ingeschat op een podiumplaats, greep met een vierde plaats (26,67) naast eremetaal. De 20-jarige inwoonster van Spijkenisse zwom een kwartier eerder nog in de halve eindstrijd van de 100 meter vrij en moest deze inspanning op de vlinderslag bekopen.

Debuut

Groot behaalde in 1999 bij haar debuut op een EK lange baan ook al een derde plaats op de 50 meter vlinder, zodat ze in totaal vier keer brons bezit. Alleen in 2000 stond ze niet op het podium. Na afloop betrok ze Martin Truijens nadrukkelijk in haar succes.

De jonge coach van TZA gaf haar de afgelopen maanden nieuwe motivatie. Na de Olympische Spelen in Athene kwam er twijfel. Onder haar toenmalige trainer Fedor Hes boekte ze nauwelijks meer progressie. Groot had er geen plezier meer in.

Eind vorig jaar besloot ze haar loopbaan met de overstap naar Truijens nog één keer een kans te geven. De derde plaats in het EK is voor Groot het eerste resultaat van de samenwerking.

Duurwerk

"Ik was duidelijk toe aan iets nieuws en dat heeft Truijens mij gegeven. Onder hem ben ik veel meer duurwerk gaan doen, dat werpt nu al zijn vruchten af. Het belooft wat voor de Olympische Spelen in Peking, want ik wil er weer helemaal voor gaan", sprak Groot enthousiast, die maandag ook een aandeel leverde in het zilver op de 4x100 meter vrij van de oranje estafetteploeg.

Met haar medailles bezorgde Groot Truijens zijn eerste grote successen als coach. De wetenschappelijk ingestelde trainer roemde dinsdag de bijzondere kwaliteiten van zijn pupil. "Bij Chantal komen haar krachten eruit als het moet. Bovendien heeft ze voor het eerst goed geluisterd naar mijn aanwijzingen. Dit keer kwam ze wel goed uit en ademde niet te veel. Ik ben ervan overtuigd dat ze steeds beter wordt. Ze heeft de stijgende lijn te pakken."

Sprinter

Truijens vindt wel dat Groot zich de komende tijd meer op de 100 meter vlinder en 100 en 200 meter vrij moet gaan richten. De 50 meter vlinder is namelijk geen olympisch nummer. "Als je steeds maar weer een medaille op de 50 meter wint, ga je bijna denken dat je een sprinter bent. Maar als ze straks nog meer inhoud heeft, kan zij ook op de langere nummers individueel wat op de Spelen betekenen."

Wegens Peking 2008 besloot Inge Dekker de niet olympische 50 vlinder niet de hoogste prioriteit te geven. Een kwartier voor de finale kwalificeerde ze zich met een vierde tijd en een persoonlijk record (54,80) voor de eindstrijd van de 100 vrij. Ze was hiermee zelfs nog sneller dan Marleen Veldhuis (54,83), in 2004 winnares van het zilver.

Proberen

"Ik laat de 100 vrij normaal altijd schieten, maar ik denk dat ik ook daar mogelijkheden op heb. Ik wilde het daarom een keer op deze manier proberen. Maar ik was na die eerste race nog helemaal buiten adem. Dat doen we dus niet meer", stelde Dekker.

Het experiment werd door Jacco Verhaeren gezien als test om erachter te komen wat Dekker in haar mars heeft. Hij werkt pas sinds juni samen met de talentvolle zwemster. "De 50 vlinder is wel een nummer waar je een dergelijk risico op kan nemen. Het is dan ook geen drama als het niet werkt."