AMSTERDAM - Het resultaat van de contra-expertise van de dopingtest van Floyd Landis wordt zaterdag bekendgemaakt. Het tweede bloed- en urinemonster van de Amerikaanse Tourwinnaar wordt tussen donderdag en zaterdag getest in het dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry, net buiten Parijs. Dat maakte de internationale wielerunie UCI dinsdag bekend.

De 30-jarige Landis testte positief na afloop van de door hem gewonnen Alpenetappe naar Morzine-Avoriaz. Zijn testosteronwaarde zou meer dan twee keer zo hoog zijn als toegestaan. De renner stelde dat de hoge testosteronwaarde is te wijten aan een natuurlijke oorzaak. De Amerikaanse krant The New York Times meldde dinsdagochtend echter dat de te hoge testosteronwaarde voor een deel op onnatuurlijke wijze zou zijn veroorzaakt.

Als de contra-expertise van Landis negatief uitvalt, wordt de Amerikaan van alle dopingblaam gezuiverd. Als ook de tweede test positief uitvalt, wacht hem een schorsing van twee jaar. Ook raakt Landis zijn Tourzege dan kwijt aan de Spanjaard Oscar Pereiro Sio.