BOEDAPEST - Pieter van den Hoogenband heeft dinsdag bij de Europese zwemkampioenschappen in Boedapest de beste tijd in de series van de 200 meter vrij gerealiseerd. De titelverdediger tikte aan in een tijd van 1.47,63. Zijn Italiaanse concurrent Filippo Magnini kwalificeerde zich met een tweede tijd van 1.48,31 beduidend langzamer voor de halve finales.

Ook Olaf Wildeboer ging met een veertiende tijd van 1.50,00 door. Het was voor hem zijn eerste officiële wedstrijd onder de Nederlandse vlag. Wildeboer kwam tot dit EK uit voor zijn geboorteland Spanje, maar hij heeft dankzij zijn ouders ook een Nederlandse nationaliteit. Met het oog op de Olympische Spelen in Peking besloot hij daar onlangs gebruik van te gaan maken.

Verhaeren

Coach Jacco Verhaeren was tevreden over de eerste 200 meter vrij van Van den Hoogenband op een titeltoernooi sinds zijn rugoperatie van vorig jaar. "Hij heeft keurig gezwommen", oordeelde Verhaeren. "Hij had goede controle over zijn race. Het ziet er goed uit voor vanavond."

Verhaeren gaat ervan uit dat zijn pupil in de halve eindstrijd een tijd in de 1.45 zal zwemmen. "Het zal me tegenvallen als dat niet lukt. We moeten kijken of dat straks ook genoeg is voor de titel. Maar hij zit daarmee niet ver meer van zijn oude niveau."