AIGLE - De Italiaanse wielerklassiekers Milaan - San Remo en de Ronde van Lombardije dreigen weg te vallen uit de wereldbekercyclus van komend seizoen. Dit komt door een probleem met de verspreiding van de televisiebeelden.

"De situatie die sinds twee jaar bestaat, is niet langer aanvaardbaar", aldus Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI. "Er moet een garantie komen dat de wedstrijden op televisie wijd verspreid worden. Anders lijkt het me logisch dat ze geen deel meer uitmaken van de wereldbeker."

De televisierechten van Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije zijn in handen van de Italiaanse zender RAI. Maar de wedstrijden zijn nauwelijks op andere Europese zenders te zien, omdat die geen financieel akkoord kunnen bereiken met de RAI. Verbruggen: "Het probleem is een conflict tussen de Europese Unie van Radio- en Televisiezenders (UER) en de RAI. Al twee jaar zijn wij hier het slachtoffer van."

Deze dagen bespreekt de Professionele Wielerraad het probleem met RCS, de vereniging die de organisatie van de belangrijkste Italiaanse wedstrijden in handen heeft. Er wordt ook onderhandeld tussen RCS en de RAI.

Baanwielrennen

Verbruggen kondigde tijdens de bijeenkomst in Aigle verder maatregelen aan om het baanwielrennen aantrekkelijker te maken voor televisie en publiek. De UCI gaat de WK en de wereldbekerwedstrijden tussen november en maart plannen. Nu ligt het zwaartepunt tussen mei en september. "De laatste vijftig jaar is de belangstelling voor de baan steeds meer afgenomen", aldus Verbruggen. "De televisiemaatschappijen hebben ons gezegd dat er in de zomermaanden geen ruimte is voor de baan, maar we hebben de garantie gekregen dat dat in de winter anders zal zijn."

Moskou

De wereldbekercyclus begint volgend jaar in februari in Moskou. De andere wedstrijden zijn in het Mexicaanse Aguascalientes (21-23 maart), Kaapstad (11-13 april) en Sydney (16-18 mei). Het komende WK in het Chinese Shenzen is nog in augustus. Een jaar later is Melbourne in mei de gastheer. In 2005 zal Los Angeles in maart de wereldtitelstrijd organiseren.

"De olympische status van de baan wordt niet bedreigd, maar er moet wel iets gebeuren om het aantal renners en wedstrijden uit te breiden." De UCI heeft 900.000 euro per jaar beschikbaar gesteld om organisatoren te helpen bij de promotie van de wedstrijden.