AMSTERDAM - De Belastingdienst gaat Ajax een naheffing van ,2 miljoen euro opleggen. Dat heeft de Amsterdamse club maandag in een persbericht gemeld. De naheffing heeft betrekking op de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997. De transfers zijn reeds inzet van een strafrechtelijk onderzoek.

Justitie verdenkt Ajax van belastingontduiking en valsheid in geschrifte bij de spelerscontracten. Het gaat om de overgangen van de Deen Laudrup, die vijf jaar geleden van het Japanse Vissel Kobe naar Ajax verhuisde, en de Georgische tweelingbroers Shota en Archil Arveladze, die van het Turkse Trabzonspor naar respectievelijk Ajax en NAC gingen.

NAC

Ook de Bredase club kreeg een naheffing van de belasting. NAC wil echter niet zeggen om welk bedrag het gaat. "Ik heb met onze advocaat overlegd. Hij heeft me geadviseerd geen bedragen te noemen", aldus een directielid van de club.

FIOD

De Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) begon eind een strafrechtelijk onderzoek. Zij vermoedt dat er betalingen zijn gedaan die zijn gepresenteerd als onbelaste transfervergoedingen, in plaats van als loon.

Arveladze

Ex-penningmeester Arie van Os (nu commissaris), oud-financieel directeur Maarten Oldenhof en speler Shota Arveladze zaten een paar dagen vast voor verhoor. Ook bestuurslid John Peek van NAC werd door justitie ondervraagd. De FIOD nam ook een deel van de administratie van Ajax in beslag.

Feyenoord

Feyenoord is verwikkeld in een soortgelijke zaak. Het OM in Rotterdam heeft in een strafzaak tegen voorzitter Jorien van den Herik een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak is 29 november.

De naheffingen komen voor Ajax en NAC op een slecht tijdtsip. De Amsterdammers doen het weliswaar goed in de lucratieve Champions League. In het vorige kampioenseizoen leden ze echter 25,8 miljoen euro verlies. Het noodlijdende NAC moet seizoen zelfs drastisch korten in de selectie om in leven te blijven.