MADRID - Voor de vierde keer verloor Louis van Gaal als coach van Barcelona bij Deportivo. In La Coruna won de thuisclub zaterdag het zwakke duel tussen twee vermeende topclubs, 2-0. Voor Barça was het de derde nederlaag in de competitie. Real Madrid bleef een dag later op eigen veld op 0-0 steken tegen koploper Real Sociedad.

Met Sander Westerveld onder de lat behield Sociedad in Bernabeu zodoende de ongeslagen status. De ploeg uit San Sebastian bleef leider in de Primera Division met 22 punten uit tien duels. Bij Madrid kwam Ronaldo opnieuw niet tot scoren. De Braziliaan werd twintig minuten voor tijd gewisseld voor Morientes.

Mallorca profiteerde van de nederlaag (1-0) van Valencia bij het laag geklasseerde Osasuna. De eilandbewoners wonnen zelf bij Racing Santander met 2-1. Pandiani besliste het duel in de 54e minuut vanaf elf meter. Mallorca staat tweede met één punt achterstand op Sociedad.

Deportivo

Deportivo en Barcelona leveren hun beste prestaties dit seizoen tot nu toe vooral op het internationale vlak. De clubs drongen door tot de tweede ronde van de Champions League, Barcelona zelfs zonder in zes duels ook maar een punt af te staan.

In de nationale competitie daarentegen zijn beide teams vooralsnog weinig meer dan middenmoters. Ze toonden dat aan met hun prestaties van zaterdagavond. De wedstrijd was matig en kende nauwelijks hoogtepunten.

Nederlanders

Er waren nogal wat Nederlanders van de partij in het stadion van Deportivo. Bij het elftal van coach Van Gaal De Boer, Cocu, Kluivert en, voor het eerst dit seizoen als basisspeler, Reiziger. De thuisclub speelde met Makaay, de laatste maanden wellicht bezig aan zijn beste periode ooit.

De oud-speler van Vitesse, in de Primera Division al goed voor zeven treffers, was al in de tweede minuut dicht bij een doelpunt. In kansrijke positie strandde de international op doelman Bonano. Na de hervatting leek Makaay recht te hebben op een strafschop, na te zijn vastgehouden door Cocu. Scheidsrechter Lopez Nieto vond dat echter niet.

De beslissende treffers vielen in de slotfase. Via een overstapje van Makaay werd Scaloni gelanceerd, die met een schuiver Bonano passeerde. Vergeefs zette Barca daarna aan voor een slotoffensief. Uit een counter scoorde invaller Luque nog wel voor Deportivo.