ROOSENDAAL - Roda JC heeft door de uitglijder bij RBC Roosendaal (0-4) vooralsnog de aansluiting met de topdrie verloren. De Limburgers speelden zondag een subtopper onwaardig. De spelers van trainer Vloet verzaakten tegen RBC opzichtig, vooral op inzet. De beduidend minder getalenteerde Brabanders profiteerden optimaal van dit gebrek aan strijdlust.

Ondanks de wanprestatie tegen RBC blijft Roda vierde, maar NAC en FC Utrecht naderen. De Kerkraders weten na de eerste uitnederlaag van dit seizoen dat zij tegen elke ploeg kwetsbaar zijn als de juiste instelling ontbreekt.

Vloet gaf na afloop toe dat zijn ploeg alleen de eerste tien minuten naar behoren acteerde, met kansen voor Soetaers en Brouwers. "Maar daarna was het over. Na de 1-1 tegen Ajax was er wat euforie. Voor mij was het dus zaak om de boel scherp te houden. Ik dacht dat het wel goed zat, maar dat viel zwaar tegen."

Roda leed tegen RBC dubbel verlies. "In de volgende wedstrijd tegen AZ mis ik door rood voor Brouwers en de vierde gele kaart voor Luijpers en Sonkaya drie basisspelers", mokte Vloet. "Dat maakt het nog eens extra zuur. Maar op de zege van RBC viel niets af te dwingen."

Bij de Roosendalers keek coach Dekker terug op een succesvolle week. Eerst de winst tegen FC Groningen (2-0), daarna de surprise tegen Roda. Door deze prestaties heeft RBC aansluiting gevonden bij de brede middenmoot. "De 4-0 is natuurlijk een verrassing, maar geluk dwing je ook af", stelde Dekker.

Tot het uiterste

RBC deed wat Roda zondagmiddag nadrukkelijk naliet. De thuisploeg was bereid om tot het uiterste te gaan, met routinier Vos en Den Ouden voorop. De 20-jarige Brouwers had in het centrum van Roda de grootste moeite met spits Vos, die vooral in de lucht heerste. Hij en de grillige Den Ouden dicht in zijn buurt zorgden voortdurend voor onrust bij Roda achterin.

Na een kwartier verprutste Den Ouden de grootste kans van de wedstrijd. De aanvaller schoot voor een leeg doel op de paal na een misverstand tussen doelman Kujovic en Filipovic. In de dertigste minuut maakte Den Ouden zijn flater goed. Hij schoot een vrije trap binnen op het moment dat Kujovic nog bezig was zijn verdedigers goed neer te zetten. Kort daarna mazzelden de Roosendalers toen Sonko na een snelle uitbraak voorlangs schoot.

In de tweede helft probeerde Vloet het met Berglund in de plaats van Soetaers. De snelle 2-0 van opnieuw Den Ouden doorkruiste echter de aanvallende plannen van Roda. Ook na de komst van Nygaard en Sergio waren de beste kansen voor RBC. In de slotfase stelden Vos (strafschop, tweede gele kaart voor Brouwers) en invaller Fleur de verrassende zege zeker.

Excelsior thuis onderuit

NAC, dit seizoen de koploper van de gelijke spelen, boekte weer eens een zege. De Bredase ploeg won met 3-0 bij Excelsior en handhaafde zich daarmee in de subtop. Engelaar, Boussaboun en Penders scoorden op Woudestein.

Vitesse

Vitesse moest de zware inspanningen afgelopen donderdag in Bremen (3-3) bekopen met een thuisnederlaag tegen het opbloeiende Heerenveen. Väyrynen en Hansma hielpen de Friese ploeg aan een voorsprong, waarna invaller Sone de eindstand op 1-2 bepaalde. Voor Heerenveen was het de eerste zege dit seizoen buiten het eigen stadion.

FC Groningen

FC Groningen deed de laatste plaats in de eredivisie over aan De Graafschap. De doelpunten in de onderlinge strijd vielen pas na ruim een uur. Salmon, Landerl en Drent zorgden voor een juichstemming in het Oosterpark. Daar kon de tegentreffer van Turpijn niets meer aan veranderen (3-1).

Door problemen met de lichtinstallatie begon het duel in Groningen 35 minuten later en ving de tweede helft door hetzelfde euvel eveneens met de nodige vertraging aan.

FC Twente

FC Twente verspeelde bij FC Zwolle in de slotfase de overwinning: 1-1. Cavens bracht de Tukkers meteen na de rust op voorsprong. Richard Roelofsen redde in de 83e minuut een punt voor de thuisploeg.