AMSTERDAM - "We zijn weer koploper, staan drie punten los van PSV en hebben het doelsaldo opgevijzeld, kortom: een prima dag voor Ajax." Reden tot klagen en kritiek op zijn spelers had trainer Ronald Koeman niet na de 6-0 overwinning tegen NEC.

Komende week is Koeman echter zijn halve selectie kwijt wegens interlandvoetbal. Dat komt de trainer helemaal niet goed uit. Hij moet maar afwachten hoe zijn spelers terugkeren in Amsterdam. Meer clubs hebben natuurlijk last van de overvolle speelkalender. Op een oefeninterland zit niemand te wachten met cruciale duels in het vooruitzicht.

Een aantal Ajacieden kampt met overbelasting (vooral Trabelsi en Pienaar) en zou beter rust kunnen krijgen, met het oog op de start van de tweede ronde van de Champions League, over anderhalve week tegen Valencia. Van der Vaart zal bij Oranje dan ook maximaal een helft spelen, zo sprak Koeman af met bondscoach Advocaat.

Ajax speelde tegen NEC opnieuw zonder Litmanen (hij is nog steeds geblesseerd), terwijl de jonge verdedigers Van Damme en De Jong op de bank zaten. Koeman kon weer beschikken over aanvoerder Chivu en hij had Maxwell van het middenveld gehaald en als linksback neergezet. De Braziliaan is een betere opbouwer dan Van Damme. Met Chivu in het centrum gaf Ajax over de hele wedstrijd geen kans weg.

Drie spitsen

Verder speelde Ajax in tegenstelling tot dinsdag in de Europese krachtmeting tegen Internazionale weer met drie spitsen, Van der Meyde en Sikora op de flanken en Mido in de spits.

De eerste helft verliep zeer gezapig. NEC speelde zeer defensief, met De Nooijer als enige spits. Via de zijkanten brak Ajax de wedstrijd open. De sterke rechtsback Trabelsi zette na een kwartier de bal voor, waarna Mido hard inkopte, 1-0. Goed speelden de Amsterdammers zeker niet, ook Van der Vaart had niet zijn beste dag.

Maar na de hervatting gaf Ajax vol gas en vocht gedreven tot het laatste fluitsignaal voor een spetterende uitslag. Mido brak al in de 47e minuut het Nijmeegse verzet na een voorzet van Pienaar. Enkele minuten daana rondde Van der Meyde een solo af, 3-0. Daarna was het louter eenrichtingsverkeer.

Rood Hersi

Na de 4-0 van Van der Vaart hing een monsterscore in de lucht. Het sierde de spelersgroep dat het alles deed de toeschouwers te vermaken. Voor NEC-speler Hersi kwam een triest einde aan de wedstrijd. De huurling van Ajax haalde Chivu neer en kreeg meteen rood. Bergdolmo benutte de strafschop. Invaller Boukhari bepaalde met een uithaal de eindstand op 6-0.